Polisens desperata jakt på rånarna

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:

Maskerade och beväpnade gärningsmän rånade guldbutiken i Hallunda – men polisen har inga spår.

Nu släpps nya detaljer om det brutala rånet.

– Man höll folket i schack med en automatkarbin, säger Björn Tulldahl på polisen.

Tungt beväpnade, med mörka kläder och maskerade från topp till tå tog sig rånarna in i Hallunda centrum genom parkeringshuset på onsdagsförmiddagen. I den lilla röda bilen kör de rakt genom en glasdörr, igenom hela gallerian till guldbutiken.

Vansinnesfärden går snabbt och flera personer i gallerian tvingas kasta sig åt sidan för att inte bli påkörda, enligt polisen.

– Tre gärningsmän går in i butiken och en fjärde står utanför och vaktar. Personen håller folket i schack med en automatkarbin, som ser precis ut som en kalashnikov, säger Björn Tulldahl, inspektör på polisen i Flemmingsberg.

Fyllde sportbagar med smycken

Inne i butiken fyller två av gärningsmännen stora väskor, liknande sportbagar, med alla smycken de kan komma åt och den tredje personen hotar personalen och skjuter med en pistol. Ingen skadas i händelsen.

– Det tog smycken för ett stort värde. Vi får inte säga exakt, men det var tunga smycken då de tog allt möjligt med halter på 21 karat och 18 karat, säger ägaren av butiken till Aftonbladet.

”Time, time” skrek rånarna när de var i guldbutiken, säger ett vittne om händelsen.

När de tagit vad de kunnat flyr personerna till fots genom centret till den norra entrén. Där väntar en flyktbil – en mörk BMW kombi – som gasar därifrån. Dessutom slängdes fotanglar ut på två olika ställen utanför gallerian.

– Sedan drar dem och vi har ingen aning hur de kör till Kärsbyvägen där bilen senare hittas. Den var gömd på en mindre grusväg i närheten av några kolonilotter, säger Björn Tulldahl.

Experten: ”Erfarna kriminella”

I timmar sökte polisen efter gärningsmännen i helikopter, med bil och till fots – men trots det har de ingen aning om var de tagit vägen.

– Det är många personer inblandade och någon måste ha hört någonting, kanske en flickvän en kompis eller något. Vi hoppas att det är någon som berättar vad som har hänt så att vi kan hitta dem, vi vet inte alls var de befinner sig, säger han och uppmanar den som vet något att ringa 114 14.

Och rånet är mycket välplanerat, enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Man måste hålla koll på hur man kör in i centret, flyktväg, fixa vapen, göra fotanglar och fixa alla olika personer som deltar, menar han.

– Det är erfarna kriminella som gör sådana här typer av rån. Det är olika grova brottslingar som gått ihop och planerat det här, säger han.

SE OCKSÅ

Hör rånarens ord under rånet i Hallunda

Publicerad: