83 cm gav VM-ledaren pole

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Rosberg bara 13 tusendelar före Hamilton

Nico Rosberg jagar sin första VM-titel.

Han gör det från pole position.

– Det är en väldigt bra start, säger VM-ledaren.

Foto: REUTERS

Fem deltävlingar återstår av årets F1-säsong och det är en hård kamp mellan Mercedes Nico Rosberg och Lewis Hamilton.  Bäst utgångsläge har Rosberg som leder mästerskapet med 23 poäng och i kvalet till Japans GP på Suzuka International Circuit var han snabbast av alla. Rosberg tog sin tredje raka pole position i Japan och han var 13 tusendelar före sin teamkollega Lewis Hamilton. Enligt Mercedes interna uträkning var det ungefär 83 cm som skilde förarna åt under ett varv.

– Jag är väldigt nöjd med resultatet. Det har varit en bra helg med en bra balans i bilen och det är härligt att få till ett sådant varv, säger Rosberg på presskonferensen.

Hamilton jagar tredje segern

Lewis Hamilton har aldrig tagit pole position på Suzuka, men däremot har han vunnit loppet från andra startposition de två senaste åren.

– Starten kommer att vara enormt viktig, säger Rosberg som har haft pole position varje år i Japan sedan 2014.

– Greppet är något längre än vad det brukar vara här och det kommer att vara viktigt att hantera däcken så att de håller genom hela de långa stinterna.

Bakom Mercedes körde Ferraris Kimi Räikkönen och Sebastian Vettel in i som trea och fyra, men Vettel har en bestraffning med sig från Malaysia och startar därför från position sju. Det gör att Räikkönen startar intill Red Bulls Max Verstappen.

– Jag är väldigt positivt överraskad över att bilen har varit så snabb här, säger Räikkönen som var ungefär tre tiondelar efter Rosberg.

– Det har varit svårt att få till balansen bra, men jag tycker att vi lyckades ganska bra till slut.  Plats tre är naturligtvis inte den position som vi vill ha, men vi var nära i dag. Därför är en start i andra led inte allt för ills.

Tungt för Sauber

Marcus Ericsson slog sin teamkollega Felipe Nasr på sin favoritbana, men han var bara 19:e man och fick lämna kvalet i Q1. Bakom sig har han förutom teamkollegan de båda bilarna från Manor.

– Vi hade goda förhoppningar när vi kom till den här helgen, men varken jag eller Felipe har fått bilen att fungera riktigt. Ingen av oss har känt sig bekväm i den, därför var detta ingen överraskning, säger Ericsson till Viasat Motor.

– Även om jag hade fått till ett perfekt varv så hade det inte varit realtsiskt att tro att det skulle räcka till Q2. Det handlade om någon tiondel och det hade inte räckt.

Sauber har inte tagit någon poäng i år, men Ericsson har inga större förhoppningar inför säsongens 16:e F1-lopp.

– Det är ett långt race och förmodligen kommer det att vara fem eller sex grader kallare i luften vilket kan ställa till problem för framdäcken, säger Ericsson.

– Det kan göra att ett par förare får det svårt, men med tanke på den banposition vi har är utgångsläget inte det lättaste.

Japans GP startar kl 07.00 i morgon söndag.

 Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM