En tredje arm? – Ja men visst!

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:
Tre händer? Forskning på Karolinska Institutet visar att sju av tio testpersoner kan luras till att de har tre armar, ett genombrott som forskare på sikt hoppas ska kunna hjälpa handikappade.
Foto: Sergii Dashkevich/Colourbox
Tre händer? Forskning på Karolinska Institutet visar att sju av tio testpersoner kan luras till att de har tre armar, ett genombrott som forskare på sikt hoppas ska kunna hjälpa handikappade.

Sju av tio svenskar har tre armar.

Åtminstone enligt sin egen upplevelse.

Försök på Karolinska institutet har visat att försökspersoner reagerar på beröring, även när de tilldelats en extra arm av gummi.

Vår hjärna kan luras att tro att vi har tre armar.

Det visar försökt som genomförts på Karolinska Institutet, skriver Dagens Nyheter.

”Blev förvånade”

Studien består av fem experiment med sammanlagt 154 försökspersoner som alla tilldelats en extra arm av gummi. Efter en viss tids beröring upplever sju av tio att de får känsel även i den extra armen, skriver Dagens Nyheter.

– Vi blev förvånade över resultaten. Man har trott att människan har en medfödd bild av att ha två armar, två ben och ett huvud. Det finns till och med särskilda områden i hjärnan för upplevelsen av dessa kroppsdelar, säger hjärnforskaren Henrik Ehrsson vid Karolinska institutet, som leder forskningen, till Dagens Nyheter.

Konflikt i hjärnan

Orsaken till att den falska armen inkluderas i känseln är att det uppstår en konflikt i hjärnan mellan syn, känsel och muskler när den ska bestämma var kroppen befinner sig.

Forskarna, som presenterar sina fynd i dagens nummer av tidskriften Plos One, planerar nu att ta bilder av hjärnan under experimentens gång för att spåra var i hjärnan upplevelsen av den tredje armen uppstår. De vill också på längre sikt studera om det går att lära hjärnan att kontrollera tre händer var för sig samtidigt.

Kan vara hjälp

Henrik Ehrsson säger till Dagens Nyheter att han hoppas att resultaten av studierna kan bli till hjälp för handikappade i framtiden, till exempel människor som förlamats efter en stroke.

Publicerad: