Superbilen som blir snabbare än en kula

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Bilar

Ska kunna gå att köra 1 600 knyck

Superbilen när den visades upp i London.
Foto: Sarah Haselwood
Superbilen när den visades upp i London.

Nu byggs superbilen som kommer gå som ett skott.

Eller ännu snabbare till och med.

Bilen ”Bloodhound” ska få en topphastighet på 1 600 kilometer i timmen.

Foto: Sarah Haselwood

I tre år har man ritat på superbilen som nu ser ut att bli verklighet.

Med bilen som går under kodnamnet ”Bloodhound” hoppas man kunna slå hastighetsrekord för fordon på land. Den brittiska bilen beräknas nämligen få en topphastighet på 1 600 kilometer i timmen – snabbare än en pistolkula.

– Det är en fantastisk känsla att få lämna över ritningarna till de som ska nu ska bygga bilen, säger projektets chefsingenjör Mark Chapman till BBC.

Drivs av raket och jetmotor

Bilen ska drivas av en jetmotor tillsammans med en flytande-bränsle-raket, vilket kommer ge en motoreffekt på nätta 135 000 hästkrafter. Det motsvarar effekten hos ungefär 180 formel 1-bilar.

För att nå sitt mål att bli världens snabbaste bil ska den gå fortare än de 1 228 kilometer i timmen som bilen Thrust Supersonic åkte 1997.

Ska köra på sjöbotten

Rekordförsöket hoppas man kunna genomföra i slutet av nästa år på botten av en uttorkad sjö i Sydafrika.

Man är därför lite bekymrade över att hjulen, som ska tillverkas av en aluminiumlegering, ska klara en rotation av 10 000 varv per minut samtidigt som grus från botten exploderar mot dem.

– Om det behövs får vi tillverka ett fiffigt lerskydd att sätta framför hjulen för att skydda dem. Det är något vi fortfarande tittar på, säger Mark Chapman.

Bilen visades upp för nyfikna på Londons gator i oktober, men det är först nu som det blivit klart att projektet blir verklighet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN