Cameron hörs om avlyssningsskandalen

Publicerad:
Uppdaterad:

London. I Storbritanniens parlament debatteras just nu avlyssningsskandalen och premiärminister David Camerons beslut att anställa News of the Worlds avgångne chefredaktör Andy Coulson som kommunikationschef.

I sitt tal till parlamentsledamöterna sade Cameron att Coulson är oskyldig tills han dömts i domstol. Om det visar sig att Coulson varit medveten om den omfattande avlyssningen på tidningen ska han prövas i domstol, sade Cameron och lovade att i så fall be om ursäkt för att ha anställt honom. Oppositionsledare Miliband sade i sitt efterföljande tal att det var dags för Cameron att redan nu be om ursäkt.

Coulson slutade jobba hos premiärministern i januari i år, då polisutredningen mot News of the World återupptogs. Han är nu gripen men släppt mot borgen.

Cameron fjärmade sig från den gripne Neil Wallis, tidigare chef på News of the World och senare pr-rådgivare till Londonpolisen. Det har förekommit uppgifter om att Wallis även arbetat för Camerons parti Tory.

Innan dess hade talmannen vid två tillfällen fått avbryta Cameron och oppositionsledare Miliband när de talade i parlamentet för att tysta de mycket högljudda parlamentarikerna.

– Tänk på vad allmänheten tycker om oss, sade han och blev själv avbruten.

Opinionsstödet till Camerons regering är nu rekordlågt enligt en mätning. Men skandalen väntas inte tvinga bort honom från makten efter bara knappt 15 månader.

I den senaste opinionsmätningen av Reuters/Ipsos More var 53 procent missnöjda med Cameron och bara 38 procent nöjda. Cameron avbröt en fyradagarsresa till Afrika för att åka hem och delta i debatten kring skandalen.

Den brittiske medieministern Jeremy Hunt sade på onsdagen till BBC att News International, Murdoch-koncernen News Corps brittiska del, måste förklara hur de brottsliga metoderna kunde tillämpas utan att 80-årige Rupert Murdoch fick veta det.

– Frågan som News International måste svara på är varför dessa metoder förekom i en mycket viktig del av deras organisation utan att personer som Rupert Murdoch kände till det, sade Hunt till BBC.

I ett budskap till sina anställda världen över förklarade medieimperiets ledare Rupert Murdoch på onsdagen att News Corp kommer att träda fram som ett "starkare företag" förklarade på onsdagen i ett.

– Det kommer att ta tid för oss att bygga upp tillit och förtroende, men vi är fast beslutna att leva upp till våra aktieägares, kunders, kollegers och kompanjoners förtroende, skrev han i brevet som AFP läst.

TT-AFP

Publicerad: