Förbundet agerar: Startar utredning för att förändra hockeyn

Av: Hans Abrahamsson, Simon Sjöstrand

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Serie- och kvalsystemet i svensk ishockey kan komma att ändras.

Nu meddelar Svenska ishockeyförbundet att man kommer att starta en särskild utredning för att förbättra sporten.

– Jag ska ge mig ut på ett korståg över hela landet och prata med samtliga klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan, säger ensamutredaren Ola Lundberg till Sportbladet.

Den senaste tiden har det höjts röster om att förändra svensk ishockey.

Skillnaden mellan serierna är stor, inte minst ekonomiskt, och diskussionen har handlat om hur man kan förändra seriesystemen i SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan och kvalsystemet till de olika serierna för att gynna så många som möjligt och förbättra sportens värde.

"Det finns röster som vill ändra om i seriesystemet och förändra bland annat hockeyallsvenskan. Några vill gå tillbaka till den gamla modellen med en serie i söder och en i norr och sedan en gemensam serie efter jul. Andra vill se fyra division ett-serier. Hur det blir får vi se. Men nu finns frågan i alla fall på agendan”, skrev förbundsordförande Anders Larsson i en ledare i höstas.

Stöttas av ligorna

Och nu agerar Svenska ishockeyförbundet.

I ett pressmeddelande meddelar förbundet att man kommer att utreda seriesystemen och kvalformaten i elithockeyn och att förslagen ska ”förflytta svensk ishockey i riktningen mot svensk ishockeys gemensamma vision – Sveriges mest engagerande idrott".

Ola Lundberg, ledamot i Riksidrottsförbundets styrelse, kommer att leda utredningen. Hans uppdrag är att undersöka och föreslå hur serie- och kvalsystemen behöver förändras för att ”stärka utvecklingen av elitnivån i svensk herrishockey”.

– Att upp och nedflyttning mellan serierna ska finnas kvar finns med i utredningsdirektiven. Jag tycker det är bra att det slagits fast redan nu, säger Ola Lundberg.

Ska det vara direktuppflyttning till SHL och HA?

– Mina egna idéer och tankar får jag lägga åt sidan i det här arbetet. Uppdraget för mig är inte att ha en läktaråsikt utan att skapa en enighet och sedan se hur vi kan få fram ett förslag som alla kan köpa.

Vilken tycker du är den viktigaste frågan?

– Samsynen. Vi måste enas om en gemensam väg framåt. Om var och en drar åt sitt håll blir det inte bra.

Då kan förändringarna ske

Ola Lundberg sätter genast i gång med arbetet och ska presenterna sin analys i november senare i år.

– Jag hoppas ligorna har bra gehör från sina medlemmar (klubbarna). Det är framför allt respektive ordförande och styrelse jag har pratat med. Men nu kommer jag att göra ett korståg över hela landet och pratat med samtliga klubbar i SHL och HA och säkert några i Hockeyettan också. Det handlar inte om att komma med en massa egna idéer utan förska hitta en en samsyn som alla kan enas runt. 

Förbundet skriver att eventuella större förändringar kan komma att ske tidigast säsongen 2020–2021, om förbundsmötet fattar beslut om det i juni 2019.

– Jag tycker det känns spännande och bra. Det verkar finnas en uppslutning från alla organisationerna om en vilja att se över hela systemet, säger Ola Lundberg.

Hur mår Hockeysverige?

– Det är vad jag ska ta reda på och hoppas ha svar på det i november. Det är nog olika. Eller, det är väldigt olika förutsättningar. 

Publicerad:

LÄS VIDARE