Bilist körde in i busskur - fem flickor skadade

Publicerad:
Uppdaterad:

Förarnas tävlingslek bakom olyckan

Sju personer skadades på lördagskvällen när en bil körde in i en busskur i Skene, sydväst om Borås.

Orsaken tros vara en tävlingslek mellan två bilförare.

En 16-årig flickas skador är allvarliga.

Olycksplatsen i Skene.
Foto: SCANPIX
Olycksplatsen i Skene.

Flickan fördes först till Borås lasaretts intensivvårdsavdelning, men flyttades senare till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg eftersom hennes tillstånd betecknades som så allvarligt.

- Läget för henne är fortfarande allvarligt, men stabilt, säger Göran Samuelsson på sjukhusets pressjour vid 11-tiden på söndagsförmiddagen, till TT.

Olyckan inträffade vid 22-tiden på lördagskvällen.

I busskuren på Varbergsvägen i Skene utanför Borås stod fem 16-åriga flickor. Plötsligt kom en personbil och körde rätt in i busskuren.

Tävlingskört

Vittnen till olyckan har berättat för Boråspolisen att det var två bilar som kom på Varbergsvägen och att hastigheten var hög. Av allt att döma har de "lekt" och tävlingskört mot varandra varvid den ene tappade herraväldet över sin bil.

- Två vittnen, som körde bil på vägen, blev omkörda av de båda bilarna och såg sedan hur den ene fick sladd på bilen, säger Hans Andrén, vakthavande befäl vid Boråspolisen, till TT.

Bilen rammade busskuren, där de fem ungdomarna uppehöll sig efter att de hade klivit av bussen.

Kaotiska scener

Scenerna på olycksplatsen, dit fyra ambulanser dirigerades, betecknades i inledningsskedet som kaotiska. Två av ambulanserna kom snabbt från Skene och två lite senare från Borås drygt tre mil därifrån.

Flickorna fördes till Skene lasarett, som bara ligger några hundra meter från busskuren, och Borås lasarett. Fyra av dem hade inte allvarliga skador.

Även bilens 22-åriga förare samt hans passagerare, en flicka i 16-årsåldern, skadades lindrigt. Mannen ligger kvar på Borås lasarett för observation.

Förare misstänkt

Han har inte hörts av polisen.

- Vi har inte ansett det nödvändigt att höra honom under helgen, utan det blir när utredningen av olyckan startar på måndag. I nuläget är han misstänkt för grov vårdslöshet i trafik, säger Hans Andrén.

Den andre bilföraren, som misstänks ha kört ikapp med 22-åringen, stannade inte bilen när olyckan inträffade utan körde därifrån. Det är inte klart om han var medskyldig till olyckan och därför är han i nuläget inte misstänkt för något brott.

- Vi söker honom för att höra vad han har att berätta om händelsen och vi har gott hopp om att få tag på honom, säger Hans Andrén.

Direkt efter olyckan upprättades en krisgrupp vid Skene lasarett. Under söndagen arbetade den med att ta hand om dem som var inblandade i olyckan och deras anhöriga.

TT

Publicerad: