”Petra Mede rattar bäst – även med våta tuttar”

Malin Wollin om att jobba med bebis

Jobba med bebis. Det har gjorts förut. (Jag gör det i detta nu med en treveckors.)

En del verkar tro att det här är något slags nytt fenomen med kvinnor som vägrar vara mammalediga och tvunget ska bli entreprenörer och/eller starta onlineföretag.

Välkommen till artonhundratalet där kvinnor födde barn när de mjölkade kon och sedan fortsatte slita på gården, inte sällan tills de dog eller födde nästa barn och kryddade vardagen genom att dö i barnsäng.

Man blir inte handikappad bara för att man fött ett barn. Men det är å andra sidan helt okej att vara hundraprocentigt ledigt, tanken är ju faktiskt sådan.

För det kan vara så att du har ont i underredet av hemorrojder och stygn, att bröstvårtorna är såriga, du sover en timme per natt, du gråter när du ammar, du vill bara krypa upp i sängen och låtsas att du är ett barn igen.

Så kan det vara och det är alldeles i sin ordning.

Eller så startar du ett företag utifrån en uppfinning du kom på när du gick elva dagar över tiden.

Eller, du har en femveckorsbebis och blir tillfrågad om du vill leda Eurovision song contest inför ett par hundra miljoner tittare. Live. Ensam. Med en söt bebis i kulissen och våta tuttar.

Ingen annan kan leda detta enorma företag som Petra Mede. Hur jag än fantiserar och laborerar med kandidater så blir svaret hela tiden att Petra Mede är bäst.

Tydligen blev det lite rabalder i sociala medier som grovt upp­delat handlade om två saker.

”Fel val, jag förståååår inte Petra Medes humor, hur ska då Europa förstå?”

”Hur ska hon göra med sin bebis?”

Och som ett brev på posten kom en passivt aggressiv krönika signerad Hanna Fahl där hon ironiskt undrade hur många manliga programledare som fått frågan om hur de klarade sina programledaruppdrag med bebis.

Självklart är det upp till Petra själv hur hon kombinerar sitt nyblivna mammaskap med ett otroligt krävande uppdrag. Men att ställa en nybliven mamma mot en pappa är bara löjligt.

Det är inte samma sak.

Jag säger det en gång till:

Det är inte samma sak.

Som mamma är du bunden till ditt barn på ett helt annat sätt den där första hudlösa tiden.

Således undrar och förundras alla: hur ska hon klara det? Det måste inte vara ett antifeministiskt angrepp på Petra. Det kan mycket väl vara omtanke eftersom de som undrar minns sin första tid med bebis.

Att Fredrik Wikingsson spelade in en tv-serie med en sexmånaders har lika lite med Petra Medes situation att göra som att Björn Hellberg kunde göra ”På spåret” trots att han hade barnbarn.

Veckans wow!

Sa jag att jag är JÄTTEGLAD att Petra Mede ska leda Eurovision?

Veckans värsta

Nu har någon stollig professor i matematik kommit på ett sätt för oss att vara feta och glada genom att flytta fram BMI-gränserna. Efterlyser desperat en professor i sallad.

avMalin Wollin

ARTIKELN HANDLAR OM