Nytt biljettsystem bakom den droppande publiksiffran?

Nationalarenan tappade drygt 11 000 besökare

avChristoffer Wickman

1 av 3

Elitloppshelgen tappade 11 530 personer i publik i år jämfört med i fjol – enligt de redovisade publiksiffrorna.

Den enkla förklaringen till det stora publiktappet kan vara det nya biljettsystemet som finns på nationalarenan.

– Jag vet att vi 2018 har korrekt redovisade siffror, och jag står till svars för vad vi redovisat i år, säger Jörgen Forsberg, vd på Solvalla.

Vädermässigt högtryck präglade Elitloppshelgen på Solvalla.

Spelbolaget ATG slog dessutom nytt omsättningsrekord för hela helgen med 410 miljoner kronor i omsättning – en ökning med drygt sju miljoner kronor från det tidigare rekordåret 2015.

Men en siffra som visade en minskning i år jämfört med tidigare år var publiksiffran. Enligt de redovisade publiksiffrorna så tappade Solvalla 11 530 personer under lördag och söndag i år – jämfört med i fjol. Detta trots att alla indikationer på nationalarenan visar någonting annat.

Kan den enkla förklaringen ligga i Solvallas nya biljettsystem?

”Upp till var och en...”

I fjol kom det totalt 56 545 personer till Solvalla under lördag och söndag, enligt de redovisade publiksiffrorna. Med det nya biljettsystemet i år kom det ”bara” 45 015 personer. Ett tapp på 11 530 personer.

– Även om det är tidigt så visar alla indikationer vi har att vi har fler som betalat inträde till Solvalla i år, jämfört med i fjol, och vi hade också högre omsättning överallt på banan. Tittar man på de indikatorerna så pekar det på ett bättre år i år, än i fjol, säger Solvallas vd Jörgen Forsberg.

Kan det vara så att med det nya biljettsystemet så blir det en korrekt redovisad siffra, jämfört med hur det kan ha varit tidigare. Flera anser att det definitivt inte var drygt 11 000 mindre personer på Solvalla den här helgen, kontra fjolåret?

– Jag vet att vi 2018 har korrekt redovisade siffror, och jag står till svars för vad vi gjort i år. Sedan är det upp till var och en att göra sina egna bedömningar, säger Jörgen Forsberg och fortsätter:

– Sedan är vi lite restriktiva med att ösa ut fribiljetter som om det inte fanns någon morgondag, vi tycker att vi har ett sådant fint och stort evenemang, vi märker också på vår publik att betalningsviljan ökar för varje år.

”Föra en diskussion med berörda parter”

Är ni nöjda med helgen som varit?

– Ja, vi är nöjda. ATG:s siffror får vi någonstans ta åt sig av också, att vi presenterar bra och spelvänliga lopp, och vi är nöjda med besöksantalet som vi hade under helgen. Vädret kan vi inte påverka, men vi tackar ju inte nej till det toppväder som var, säger Jörgen Forsberg och fortsätter:

– Vi hade inga debacle överhuvudtaget som vi kan påverka, sedan överlåter jag andra incidenter till andra ansvariga.

Forsberg tänker då främst på jättekaoset inför det första Elitloppsförsöket, och ett vaktingripande mot en badande gäst, som fått kritik.

– Hela första försöket är det ingen som tycker är bra så klart, men jag måste ha som utgångspunkt att det blivit rätt hanterat. Vakterna på banan är inte våra vakter, utan vi anlitar ett vaktbolag. Jag har inte den utbildningen för att avgöra om det var rätt eller fel agerat, men vi får ta en diskussion med berörda parter. Jag räknar med att kunna lita på att de vi har anlitat gör en korrekt bedömning, säger Jörgen Forsberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Solvalla

ATG

Trav

Elitloppet