Elisabeth Dahlin blir ny barnombudsman

avTT

Publicerad:
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Elisabeth Dahlin, tidigare generalsekreterare för Rädda Barnen, blir ny barnombudsman.

Elisabeth Dahlin lämnar posten som Rädda Barnens generalsekreterare men fortsätter att arbeta för barns rättigheter. I september tillträder hon som ny barnombudsman (BO).

Den nya BO presenterades av barnminister Lena Hallengren (S) på en pressträff i Kulturhuset i Stockholm efter regeringens beslut tidigare på dagen.

– Elisabeth Dahlin har kvalifikationer och erfarenheter som väldigt väl matchar det som krävs för att vara barnombudsman, med både nationell och internationell barnrättserfarenhet, säger Lena Hallengren.

Själv beskriver sig Elisabeth Dahlin som "en blandning av tjänsteman och brinnande aktivist" i barnrättsfrågor. "Sverige hade inte kunnat få en bättre barnombudsman", kommenterar Rädda Barnens ordförande Lise Bergh.

Barnfattigdom

På Elisabeth Dahlins meritlista finns bland annat mångårig utlandstjänst i några av världens fattigaste länder, där hon ofta jobbat med barnrättighetsfrågor. Nu blir hon myndighetschef i ett av världens bästa länder vad gäller barns rättigheter.

– Men utanförskapets pris är detsamma. Det är inte rimligt att ha skolor där mer än hälften av barnen inte går ut med godkända betyg. Och alla riksdagspartier talar i dag om barnfattigdom, vilket förr var en kontroversiell fråga. Det är klart att ett land som Sverige måste kunna se till att dess barn har det bättre, säger hon.

Viktig signal

Riksdagen väntas i juni klubba igenom att barnkonventionen lyfts in i svensk lagstiftning. Det beslutet blir en viktig signal, enligt den tillträdande barnombudsmannen.

– Med ett sådant beslut får barnkonventionen en starkare ställning och jag tror att det finns en förväntan bland många som arbetar med barn och barnrättsfrågor att få lagen, säger hon.

Dahlin tar över efter vikarierande barnombudsman Anna Karin Hildingson Boqvist. Den tidigare barnombudsmannen Fredrik Malmberg utsågs förra sommaren till ny generaldirektör för Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).

Publicerad: