SVT:s folkkäre expertkommentator slutar

Anders Gärderud: ”Jag kände att det helt enkelt får räcka nu”

avDaniel Sörensen

Foto: BILDBYRÅN
Anders Gärderud med radarpartnern Jacob Hård.

Den före detta löparen Anders Gärderud, 72, slutar sin tjänst som expertkommentator hos SVT på omedelbar verkan.

Beslutet fattade han själv under hösten.

– Jag kände att det helt enkelt får räcka nu, säger han.

Under sin aktiva karriär som löpare tog Gärderud flera SM-medaljer på distanserna 800 meter, 1 500 meter, 10 000 meter samt 3 000 meter hinder.

På den sistnämnda distansen tog han också ett EM-silver i Rom 1974, och karriärens största bragd – ett OS-guld i Montreal 1976.

Sedan 2001 har han jobbat för SVT Sport och varit en av landets mest folkkära expertkommentatorer. Nu väljer 72-åriga Gärderud att sluta kommentera friidrott och i stället gå i pension.

– Jag tog upp resonemanget med sportledningen i höstas. Egentligen borde vi kanske ha gjort någonting redan då, men det var inte tillfälle. Så vi har avvaktat fram till nu. Jag kände att det helt enkelt får räcka nu, säger han.

Vad baserade du beslutet på?

– En stark bidragande orsak är att jag vill ha, för första gången på massa år, en lång sammanhängande ledighet på sommaren. Det har varit många avbrott tidigare på grund av det här engagemanget. Dessutom har jag känt på slutet att mitt eget engagemang har avtagit lite.

”Ta tillvara på varje fin dag”

I dag tackades han av med en lunch på Stockholmsrestaurangen ”Eriks Bakficka”. Närvarande var flera av hans kollegor på SVT Sport, däribland Jonas Karlsson (nu på Discovery) och Jacob Hård.

Anders Gärderud berättar att det är främst arbetskamraterna som han kommer att sakna när han avslutar sin tjänst.

– Det är samvaron och gänget. Det är ett jättekul gäng att jobba med. Inte bara de som jag har kommenterat med utan alla människor som tillhör redaktionen. Det har varit ett stimulerande jobb att hålla på med, säger han.

Vad ska du göra nu då?

– Jag ska ta tillvara på varje fin dag jag får. Förbättra mitt golfspelande. Dessutom springer jag fortfarande mycket.

Kommer ihåg OS i London

Vilka mästerskap, och vilka idrottsprestationer, som du själv fått uppleva och kommentera tycker du har varit mest minnesvärda?

– OS 2012 i London var speciellt, med Mo Farahs dubbla segrar. Från samma mästerskap minns jag David Rudishas 800-meterslopp och stämningen inne på stadion, säger han och fortsätter:

– En annan sak som jag minns är Cathy Freemans 400-meterslopp inför sin hemmapublik i Sydney OS 2000. Det var nog runt 100 000 åskådare på plats. En magisk stämning.

ARTIKELN HANDLAR OM