Landslaget och förbundet överens om VM-avtal

Av: Jacob Larsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Turerna har varit många.

Nu är Svenska fotbollförbundet och damlandslaget överens om ett avtal över VM i Frankrike.

– Vi har haft en bra och konstruktiv dialog, säger Håkan Sjöstrand.

Ersättningsskillnaderna mellan herr- och damlandslaget i fotboll har varit en snackis under en längre tid. Nilla Fischer har vid flera olika tillfällen gått ut och påpekat problemet och samtidigt fått gehör från sina landslagskollegor.

Samtidigt har Andreas Granqvist bestämt hävdat att spelarna i herrlandslaget gått ner i lön för att gynna damerna.

– Vi har sänkt oss rejält för att damerna ska få ett bättre avtal. Men det har tydligen inte kommit fram och det är väl förbundets fel. Det får väl vara en signal till Håkan (Sjöstrand, generalsekreterare), sa Granqvist till Sportbladet när diskussionen fortfarande var ung.

”Vet inte vad som är sant”

Därefter har Fischer antytt att hon inte riktigt vet om det stämmer eller inte.

– På Granqvist lät det ju som att det har varit väldigt tydligt att förbundet hade sagt att de hade sänkt sin ersättning för att vi ska få mer. Jag vet inte vad som är sant, men det är någonting som inte stämmer, sa Fischer till Expressen.

Nu, efter många turer, är det ett nytt avtal mellan svenska fotbollsförbundet och damlandslaget klart.

"Det är skönt att avtalet för VM är i hamn. Hela processen fram till färdigt avtal har gått snabbt och smidigt denna gång och det är vi glada för. Vi är väldigt nöjda med avtalet och nu ser vi fram emot den fortsatta uppladdningen fram mot VM", säger lagkapten Caroline Seger till förbundets webbplats.

Den här gången gick det som Seger är inne på snabbt att få till ett avtal. Tidigare gånger har processen tagit betydligt längre tid, som 2017 när det dröjde över ett år innan parterna var överens om ett nytt långsiktigt avtal – och spelarna hotade med att bojkotta Fotbollsgalan.

”Är jättenöjda”

Innehållet och villkoren i det nya VM-avtalet är inte kända.

Generalsekreteraren Håkan Sjöstrand kommenterade avtalet i samband med Peter Gerhardssons pressträff inför Algarve Cup.

– I samband med de här mästerskapen brukar vi förhandla avtal och det så kallat mästerskapsavtalet mellan fotbollsförbundet och damlandslaget är påskrivet och klart. Vi har haft en bra och konstruktiv dialog med spelarföreningen, både de och vi är jättenöjda, säger Sjöstrand.

Caroline Seger. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Caroline Seger. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE