8-årige Jovinds krav till Stefan Löfven: ”Anlita en barnminister”

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En barnminister, som är ett barn själv, bör införas. Det tycker Jovind Larsson, 8 år, från Malmö.

– Jag tycker att barn ska få bestämma om barns rättigheter, förutom godis, skriver han i ett brev till statsministern.

Nu har han fått svar.

– Intressant tanke, säger Stefan Löfven.

Jovind Larsson, 8, med svaret från statsministern.
Foto: PRIVAT
Jovind Larsson, 8, med svaret från statsministern.

I slutet av augusti skickade 8-årige Jovind Larsson från Malmö ett förslag till statsministern om att införa en ny ministerpost i Sverige.

”Varför finns det ingen barnminister som är ett barn?” frågar han Stefan Löfven i brevet.

Jovind föreslår bland annat att man bör införa en barnminister som bestämmer över det mesta som har med barns rättigheter att göra – förutom ämnet godis.

– Om barn bara skulle bestämma “jag vill ha godis varje dag”, då kommer man få karies och behöva dra ut tänderna och behöva ha proteser. Det är inte kul! säger Jovind Larsson, 8, till Aftonbladet.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Stefan Löfven (S) under en pressträff om coronaviruset.

Aftonbladet kunde berätta för Jovind och hans familj på onsdagen att statsministern skickat ett svar, något som Nyhetsbyrån Siren rapporterat om. Senare samma dag fick Jovind brevet med posten, med statsministerns handskrivna underskrift.

”Det är en intressant tanke. Sverige har aldrig haft en minister som är under 18 år. Anledningen till det tror jag är att det är ett heltidsjobb och att de flesta barn går i skolan, men också att det är ett arbete med mycket ansvar som kräver mognad och erfarenhet”, skriver Stefan Löfven i sitt svar till 8-åringen.

Jovind Larsson säger att han tror att man tog hans förslag lite för bokstavligt. 

– Jag tänkte att det kan finnas någon som är 17-18 som kan vara barnminister. Det tog de bokstavligt och trodde att ett barn skulle bestämma allt. Jag tänkte mer att någon som är nästan vuxen och kan jobba heltid med det men ändå fortfarande är barn, kanske en tonåring. Kanske inte barnminister, man kanske ska säga vuxenbarn. Eller tonårsminister. Då skulle kanske vuxna lyssna mer på barn.

Foto: PRIVAT
Jovind Larssons brev till statsministern.

Löfven säger i sitt svar att regeringen tycker att det är viktigt att barns röster hörs och räknas, och att barnen har rätt att säga till i frågor som rör dem enligt barnkonventionen. Han berättar också att det finns en minister med fokus på barnens rättigheter, jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

I sitt brev till statsministern bjöd Jovind också in honom till sin skola för att prata med barnen. Detta blir dock svårt just nu under coronapandemin, svarar Stefan Löfven:

“Det gjorde mig också glad att bli inbjuden till din klass (…), även om det tyvärr kan bli svårt att besöka er just nu”.

Jovind Larsson är nöjd med svaret från statsministern.

Trodde du att du skulle få svar?

– Jag trodde att det skulle ta ganska lång tid, och mamma sa att det skulle ta väääääldigt lång tid. Nu har jag väntat några månader.

Foto: Regeringskansliet
Stefan Löfvens svar till Jovind Larsson, 8. Svaret begärdes först ut av Nyhetsbyrån Siren.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE