Operationer skjuts upp i Skåne – vården tvingas ställa om

Av: Frida Carlqvist

Publicerad:
Sjukvårdspersonal i skyddskläder.
Foto: Martin Mejia/AP/TT
Sjukvårdspersonal i skyddskläder.

NYHETER

Ökningen av coronapatienter som behöver sjukhusvård i Skåne tvingar nu vården att ställa om.

Viss verksamhet och planerade operationer pausas eller skjuts upp.

– Det här är på många sätt en väldig tråkig åtgärd men nödvändig med nuvarande utveckling, säger Pia Lundbom, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör.

Den skånska sjukvården tvingas nu ställa om och pausa viss verksamhet och planerade operationer för att klara coronavården, det skriver regionen i ett pressmeddelande.

De operationer som kan skjutas upp utan att det orsakar en medicinsk risk ska göra det. Detta gäller för alla sjukhus i Skåne i åtminstone två veckor framåt.

– Vi är i ett läge där vi behöver ställa in viss planerad vård och det berör lägre prioriterad vård och inte akutsjukvård eller cancerkirurgi. Det här är på många sätt en väldig tråkig åtgärd men nödvändig med nuvarande utveckling. Dels för alla våra medarbetare som har en tuff tid framför sig med extra pass och nya arbetsuppgifter. Men såklart är det här besvärligt för de patienter som får gå längre med sin sjukdom när vården skjuts upp, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Skåne.

Foto: Johan Nilsson/TT
Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör, under en pressträff i oktober.

Under veckans första fyra dagar slogs rekordet vad gäller inlagda covidpatienter på sjukhus. På fredagen minskade istället siffran med en person, men fortfarande är det på markant högre nivåer än vid toppen i våras. Just nu vårdas 212 personer med konstaterad covid-19 på skånska sjukhus. 26 av dem vårdas med intensivvård.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE