Fler prov utlovas i coronadrabbade Uppsala

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Med hjälp av ett laboratorium i Stockholm ska provtagningen i Uppsala län utökas och bli snabbare. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Med hjälp av ett laboratorium i Stockholm ska provtagningen i Uppsala län utökas och bli snabbare. Arkivbild.

Smittspridningen av covid-19 har ökat i Uppsala län. Samtidigt har invånare med coronasymptom haft svårt att få tid för provtagning, eftersom laboratoriet inte hunnit med alla tester, rapporterar SVT Nyheter Uppsala .

Nu ska laboratoriekapaciteten fördubblas, uppger SVT. Region Uppsala har gjort en överenskommelse med Folkhälsomyndigheten om att analysera covidtester i ett laboratorium i Stockholm, med start nästa vecka.

I dagsläget analyserar regionen cirka 5 000 prover i veckan. Labbet i Stockholm ska på sikt kunna analysera runt 4 000 prover i veckan.

Johan Lindh, sektionschef för klinisk mikrobiologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala, utlovar även mer effektivitet på plats i Uppsala.

– Vi försöker utveckla metoderna så att en robot i allt större utsträckning gör personalens jobb. Samtidigt rekryterar vi ny personal, säger Johan Lindh till SVT.

Med anledning av smittan i Uppsala har lokala allmänna råd införts. Invånare uppmanas att undvika kollektivtrafik och fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

Publicerad:

LÄS VIDARE