Mejla

Wolfgang Hansson

Därför heter USA:s näste president Joe Biden

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

NEW YORK. Ett antal hundratusen röster återstår att räkna men i praktiken är presidentvalet avgjort.

USA:s näste president heter Joe Biden med mindre än att Högsta domstolen efter att den juridiska striden är avgjord ger segern till Trump.

Det är bara att titta på statistiken för att se att Trump nu är chanslös även om det kan ta ytterligare en eller flera dagar innan alla röster är räknade. Kanske till och med en vecka.

I Pennsylvania återstår några hundratusen röster att räkna. Nästan alla i områden som är starkt demokratiskt dominerade. Dessutom handlar det om poströster som i ännu högre grad går till Joe Biden. Runt 70-80 procent av rösterna går till Biden. Hans försprång i Pennsylvania kommer bara att öka.

När Biden vunnit Pennsylvania är det kört för Trump. Då är Biden uppe i över 270 elektorsröster och det finns ingen chans för den sittande presidenten att komma ikapp.

Vi ser ett liknande scenario i Georgia där Biden har tagit en rakbladstunn ledning efter att länge ha legat under rejält.

Joe Biden.
Foto: Carolyn Kaster / TT
Joe Biden.

Det är samma sak där. De röster som återstår är mestadels poströster från områden där Demokraterna normalt är klart starkare. Men kvar är också över 8 000 potentiella röster från militärer som ska räknas in om de kommer in under dagen. Där är det troligen fördel Trump.

Marginalen i Georgia är så liten att vi kan räkna med att det blir en automatisk omräkning. Trump kan fortfarande vinna Georgia men så länge Biden har tagit Pennsylvania spelar det ingen roll.

I delstaterna Arizona och Nevada leder Biden just nu med liten marginal. Här är valexperterna mer delade. Fox News har redan gett Arizona till Biden och mycket tyder på att Nevada går samma väg eftersom det är mestadels storstäderna och deras förorter där Demokraterna brukar dominera som återstår att räkna.

Foto: Kevin Fowler / TT
Protester i Michigan.

Valfusk

Men även om Trump skulle ta hem både Arizona och Nevada kan han inte nå 270 elektorsröster. Inte heller hjälper det om han som väntat tar hem North Carolina.

Men trots att Biden i praktiken har vunnit är det här långtifrån över.

Ingenting tyder på att president Donald Trump kommer att erkänna sig besegrad. Tvärtom.

Han har hotat/lovat att lämna in stämningar i en rad delstater mot påstått valfusk. Ingenting tyder på att det förekommit valfusk i en omfattning som ens är i närheten av att påverka utgången av valet.

Men med sina stämningar kan presidenten fördröja processen genom att domstolsutslag måste inväntas. I ett bästa scenario för Trump dyker det upp ett mål om valfusk som är så viktigt att Högsta domstolen är beredd att ta upp det. HD har nu en konservativ majoritet med 6-3. Men de dömer inte per automatik som Trump vill. De följer lagen.

Vi är dock väldigt långt från ett sådant scenario eftersom de uppgifter om valfusk som republikanerna hittills lagt fram inte innehåller några seriösa bevis. Det kan givetvis ändras men i nuläget verkar inte ens den juridiska striden hjälpa Trump att få sitta kvar i Vita huset.

I alla delstater där Bidens segermarginal är mindre än en procentenhet kan Trump begära omräkning av rösterna. I vissa fall sker det automatiskt.

Men valexperter här i USA påpekar att felräkning brukar handla om tiotals eller i värsta fall några hundra röster. I de delstater där Biden redan vunnit är hans marginal 20 000 eller större. Den kan bli större än så i Pennsylvania.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Högsta domstolen i USA.

Värsta scenariot

Chansen att omräkningarna ska ändra slutresultatet är med andra ord mycket små.

Därmed inte sagt att resultatet inte kommer att ifrågasättas.

President Trump kommer att fortsätta sprida sina lögner om att han blivit bestulen på valsegern och därmed bidra till att undergräva tilltron till valsystemet.

Han kommer att få stöd av många republikaner som hoppas att HD på något sätt ska kunna ge Trump segern. Det kommer att bli bråk om att valmyndigheten i Pennsylvania inte följde ett domstolsutslag som kom i går att republikanska valobservatörer skulle få övervaka rösträkningen på en och en halv meters avstånd (de har kunnat observera från längre avstånd). I stället överklagades utslaget.

Före valet skrev jag att det värsta scenariot var att det skulle bli ett väldigt jämnt val. Oavsett utgången kommer båda sidor då att känna att de blivit bestulna på segern.

Joe Bidens fördel är att han inte bara vinner elektorsrösterna utan dessutom tar en överlägsen seger i det totala antalet röster med en marginal på över fyra miljoner röster. I det amerikanska valsystemet spelar det ingen roll men det ger Biden en ökad legitimitet i mångas ögon.

Än så länge har vi sett väldigt lite av bråk och våldsamheter men vid en utdragen juridisk strid ökar risken att anhängare på båda sidor förlorar tålamodet och tar till våld.

 

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad: