Anthony Scaramucci: Jag kallar honom Fidel Adolf Trump

Aftonbladet möter Trumps tidigare kommunikationschef

Av: Emelie Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

LONG ISLAND. Anthony Scaramucci, 56, blev känd för sina elva kaosartade dagar som Donald Trumps kommunikationschef.

Nu är han en av presidentens främsta kritiker – och kampanjar för Joe Biden.

– Jag kallar honom Fidel Adolf Trump, säger han om sin tidigare chef.

Anthony ”The Mooch” Scaramucci äter lunch och blir intervjuad, samtidigt leker och tjuter hans barn i trevåningsvillan på Long Island.

– Det är så här det är att jobba hemifrån numera, suckar den 56-årige New York-bon och drämmer igen dörren.

Egentligen skulle han rest runt i landet just nu. Men pandemin omkullkastade planerna. I stället har han byggt en hemmastudio och deltar i så många tv-shower och radioprogram han kan för att sprida budskapet att hans ex-chef måste ut ur Vita huset.

– Jag vet inte hur det går om Trump får fyra år till vid makten, men jag är pessimistisk. Det skulle vara början på en slags amerikansk vinter. En mörk period. Han hade monterat ned våra demokratiska institutioner – jag försöker göra allt jag kan för att förhindra det.

”Vad tycker vi om Trump?”, säger Anthony innan bilden tas. Från vänster: Sonen James, 2, Nicholas, 5, och frun Deidre.
Foto: PONTUS HÖÖK
”Vad tycker vi om Trump?”, säger Anthony innan bilden tas. Från vänster: Sonen James, 2, Nicholas, 5, och frun Deidre.

Men Vita huset-karriären brann som ett tomtebloss – elva omtumlande dagar senare åkte han ut

Skandalrubriker och inbördeskrig

För bara tre år sedan var Anthony Scaramucci hängiven Trump. Sommaren 2017 var han nytillträdd kommunikationschef i presidentens administration. En färgstark, bulldozer med välskräddade kostymer som klev upp på podiet i pressrummet.

Men Vita huset-karriären brann som ett tomtebloss – elva omtumlande dagar senare åkte han ut. Då hade han skapat skandalrubriker med kontroversiella uttalanden, som: ”Jag är inte som Steve Bannon, jag försöker inte suga min egen kuk”, och kallat stabschefen Reince Priebus för ”jävla paranoid schizofrenier”.

Det pratades om totalt inbördeskrig inom administrationen.

Samtidigt stormade det i Anthony Scaramuccis privatliv. Hans fru som var gravid i nionde månaden begärde skilsmässa. Under sin första jobbvecka reste Scaramucci på Air Force One med Trump medan hustrun födde deras son. Fyra dagar senare hade han fortfarande inte träffat barnet.

– När jag ser tillbaka på mina dagar i Vita huset baserades mycket på mitt ego. Det var ett enormt misstag. Men i dag är jag glad att jag gick igenom det, för jag tror att det har gjort mig till en annorlunda och bättre människa, säger Scaramucci, som i dag har lappat ihop äktenskapet.

Nu ser han Trump som en farlig demagog, och kan inte förstå hur han var så blind inför det tidigare. Scaramucci säger att han kan kan räkna upp minst tio exempel på omstridda utspel från Trump, som sades medan han fortfarande stöttade presidenten. Exempelvis hur mexikaner är våldtäktsmän eller att muslimer borde förbjudas från att komma in i USA.

– När jag ser tillbaka på de sakerna i dag tänker jag: vad var det som inte var en tillräckligt stark varningsklocka för att jag skulle ändra åsikt?

– Som livslång republikan hade vi två val: Hillary Clinton eller Donald Trump. Han var obeprövad som politisk figur. Många av oss överförde saker på honom som vi ville tro på, istället för vad som faktiskt var sant, säger han.

Foto: PONTUS HÖÖK
Anthony Scaramucci är mest känd för att han var Vita husets kommunikationschef i elva dagar.

I am a New Yorker – jag attackerade tillbaka! Jag är inte rädd för honom.

Brytpunkten: ”Vad snackar snubben om?”

Kritiker menar att Scaramucci smutskastar Trump som hämnd för den kortlivade sejouren i Washington DC. Men även efter hans avsked fortsatte Scaramucci att hylla och stötta Trump.

Fram till förra året. I april 2019 sågade han bland annat presidentens upprepade påstående om att pressen är folkets fiende.

– Trump blev upprörd och ringde mig – jag tror faktiskt att det är senaste gången jag talade med honom, säger Scaramucci.

Separationen från Trumpismen beskriver han däremot som en långsam process: små skavande droppar växte till en geggig pöl av uttalanden.

– Jag tror att sista droppen var när Trump sa ”åk tillbaka till länderna ni kom ifrån” till fyra kvinnor i kongressen, kända som The Squad. Det är rasistiskt. Tre är födda i USA, den fjärde är medborgare. Alla är demokratiskt valda – så vad snackar snubben om?

Anthony Scaramucci säger att glåporden även ropats efter hans farföräldrar som kom från Italien.

– Så jag fördömde det, och sa att det var rasistiskt och onödigt. Trump gick såklart efter mig på Twitter. Så vad tror du jag gjorde? I am a New Yorker – jag attackerade tillbaka! Jag är inte rädd för honom.

Scaramucci håller fortfarande inte tillbaka när han talar om presidenten. I Twitter-fighten gav han Trump ett nytt epitet efter två diktatorer. Ett öknamn han fortfarande använder ibland.

– Jag kallade honom Fidel Adolf Trump. Jag ville få in initialerna F-A-T, för att han är ett tjockt as. Och jag visste att det skulle störa honom – för jag känner honom. Sedan började Trump attackera min fru, vilket är typiskt honom. Så jag slog tillbaka ett par gånger – ännu hårdare.

Foto: PONTUS HÖÖK
Scaramucci pekar ut sitt föräldrahem, det vita huset i Port Washington där hans 83-åriga mor Marie fortfarande bor.

Bergsäker: Trump blir inte återvald

Han tycker att Trump har kapat det republikanska partiet, och att presidenten lyckats skrämma skiten ur andra folkvalda republikaner så att de bara vågar vara ja-sägare.

– De kanske känner att de måste behålla makten i sina distrikt, eller göra det för pengar. Men jag hålls inte tillbaka av några skäl. Jag kan slå tillbaka hur mycket jag vill.

Att han var en av personerna som skulle stå på barrikaderna för Biden trodde han aldrig. Nu tror Scaramucci till och med att en röst på demokraten Joe Biden kan rädda det republikanska partiet.

– Republikanerna med Trump i spetsen kommer att läggas på historiens askhög. Min poäng är: en röst på Biden kan krossa personlighetskulten kring Trump, så att partiet kan återgå till sina principer.

Scaramucci är bergsäker: Trump blir inte återvald. År 2016 vann Trump med små marginaler i tre delstater och denna gång säger Scaramucci att han inte har gjort något för att utvidga sin väljarbas.

– Jag ser inte hur han ska hitta en väg till vinst. Han har inget sätt att nå de elektorsröster som han behöver, enligt mig. Det är till och med jämnt lopp i många traditionellt republikanska delstater, som Texas, säger han.

Foto: PONTUS HÖÖK
Trump blir inte återvald, det är Anthony Scaramucci bergsäker på.

Han fick oss att förena oss – mot honom

”Något är fel i vårt system”

Oavsett vem som står som segrare i presidentvalet, säger Anthony Scaramucci att läget per automatik inte kommer att vara frid och fröjd i det polariserade USA.

– Även om jag förutspår att Trump åker ut, har vi inte huggit av ormens huvud. Våra politiska ledare är en reflektion av vad som pågår i samhället. Visst, han har gjort det värre, men det är annat vi måste adressera också, säger han.

– Det är något som är fel i vårt system, när alltför många känner sig utanför systemet och många är ekonomiskt desperata. Vi måste fixa den mjukvaran. Jag tror att den stora frågan är: varför stöttar goda kvinnor och män demagoger?

Amerikansk politik måste omvandlas, menar han. Fler ledare borde fokusera mer på rätt och fel politik, snarare än en dragkamp mellan höger- och vänsterpolitik.

– I grunden tror jag att vi har mycket goda människor i landet. Det finns ett rasistiskt USA, absolut. Men de smarta kommer att vara fler än de ignoranta. Om det inte händer – ring mig, så ska jag berätta hur rädd jag är för landets framtid.

Det är bara dagar kvar till presidentvalet. Scaramucci säger att han i nuläget samarbetar med en koalition av otippade människor för att få bort Trump från makten: vänsterdemokrater som Bernie Sanders och Alexandra Ocasio Cortez. Men även grupper som The Lincoln project, en republikansk anti-Trumpgrupp.

– Det är den stora ironin med Trump är att han kommer att gå till historien som en enande president. För han fick oss att förena oss – mot honom.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE