Så minns familjen gatuhunden Arthur

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hela vägen till Hollywood har han fångat människors hjärtan.

Men för två dagar sedan fick gatuhunden somna in.

Nu berättar husse Mikael Lindnord om Arthurs sista tid.

– Arthur var ingen vanlig hund, han förändrade världen, säger Mikael.

Gatuhunden Arthur, som slog följe med multisportaren Mikael Lindnord under en tävling för sex år sedan i Ecuador, har vunnit miljontals hjärtan världen över. Böcker har skrivits och dokumentärer har gjorts om hundens liv – men nu har Arthur lämnat jordelivet, något som Aftonbladet berättade om i går.

Arthur kom till Sverige från Ecuador.
Foto: Privat
Arthur kom till Sverige från Ecuador.

På grund av en elakartad tumör gick det inte att rädda Arthurs liv, och sjukdomsförloppet gick mycket fort.

– Han matvägrade och blev hängig. Vi förstod att det var något fel och tog honom till veterinären direkt, men han var i för dåligt skick för att opereras, säger Mikael Lindnord.

Mikael beskriver ett mycket speciellt band mellan honom och Arthur, den svårt skadade gatuhunden som vägrade lämna Mikaels sida under tävlingen i Ecuador. Sedan första mötet i djungeln var de oskiljaktiga.

– Jag har två barn, och jag ser ingen skillnad mellan honom och mina barn. Det är det som är grejen, han var så lätt att förmänskliga och han berörde alla han träffade, säger Mikael.

Familjen Lindnord ska ha en begravning för Arthur, men de har inte bestämt hur den kommer se ut än. Mikael säger att han och hans familj är mycket tacksamma för omtanken och stödet de fått.

Foto: Privat
Arthur, Mikael och skotern i vintertid.

– Nu är det svårt att reflektera, men jag önskar att fler ska få uppleva det jag fått uppleva med Arthur, vår koppling och hur kul vi haft tillsammans. Arthur var inte någon vanlig hund, han förändrade världen, säger Mikael.

För fem år sedan startades Arthur Foundation, en organisation som bidragit till att alla hundar i Ecuador numera har samma djurrättskydd som i Sverige.

– Det har varit en tuff resa och och det är ofattbart hur stor inverkan Arthur haft på Ecuador, säger Mikael.

Arthurs liv har fått ett slut, men berättelsen om honom kommer att leva vidare. Nästa år börjar Hollywoodinspelningen om gatuhunden Arthurs liv.

Foto: Privat
Mikael Lindnord och Arthur i Örnsköldsvik.
Foto: Privat
En mural av Arthur.
Publicerad:

LÄS VIDARE