Fler coronatester blandades ihop

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ytterligare 49 personer i Västra Götalandsregionen kan ha fått fel provsvar efter att ha testats för covid-19. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ytterligare 49 personer i Västra Götalandsregionen kan ha fått fel provsvar efter att ha testats för covid-19. Arkivbild.

Ytterligare 49 patienter som covidtestats kan ha fått fel provsvar efter att fler coronatester misstänks ha blandats ihop i Västra Götalandsregionen, rapporterar Göteborgs-Posten.

Enligt Sahlgrenska universitetssjukhus rör det sig den här gången om tester gjorda på fem olika vårdcentraler. Bland annat i Partille, Bengtsfors och Dals-Ed.

– Vårdcentralen har använt testkit som inte skulle ha använts, så vi kan inte garantera att testresultaten är korrekta, säger Lars Palmqvist, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska till tidningen.

Redan i slutet av förra veckan varnade Sahlgrenska för att 70 personer kan ha fått fel provsvar då QR-koderna på provrören har blandats ihop med remisser som sedan skickats ut till vårdcentraler i regionen.

Men enligt Palmqvist är felet sedan dess åtgärdat.

– Personalen på vårdcentralerna måste nu vara extra noga och inte använda felaktiga kit som kan ligga kvar, säger han.

PODD Därför pratas det så mycket om T-celler

I diskussionerna kring människors immunitet mot covid-19 har allting handlat om antikroppar. Nu menar vissa forskare att det kan vara minst lika viktigt att vi pratar om det som kallas för T-celler. Så - vad är T-celler för någonting - hur skiljer de här sig från antikroppar - och varför menar vissa att de här T-cellerna tyder på att långt många fler är immuna mot covid-19 än vad vi tidigare känt till?

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE