Författaren Anders Ehnmark är död

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Den kända författaren och journalisten Anders Ehnmark har avlidit. Det bekräftar hans hustru Annika Hagström för Dagens Nyheter.

– Han hade ett så ljust sinne, ända till slutet, säger hon till tidningen.

I början av sin karriär skrev Anders Ehnmark flera böcker om utrikespolitik. Mest känd är han dock för sitt arbete som skribent på Expressen. Ehnmark var tidningen trogen från 1956 till 1972. I mitten av 90-talet återvände han som kolumnist.

Det var också på Expressen som Anders Ehnmark träffade kvinnan som kom att bli hans hustru och livskamrat, Annika Hagström.

För DN beskriver hon sin makes sista tid:

– Han hade ett så ljust sinne, ända till slutet.

1 av 5 | Foto: KARIN TÖRNBLOM
Den kända författaren och journalisten Anders Ehnmark har avlidit. Det bekräftar hans hustru Annika Hagström

Låg i respirator efter att pulsådern brast

I slutet av 2010 brast Anders kroppspulsåder när han satt och skrev i parets hus i Sörmland. När han kom in till akuten på Södertälje sjukhus hade hjärtat stannat.

– Sedan följde månad efter månad av att komma tillbaka till livet. Han låg i respirator, man visste inte hur det skulle gå, har Annika Hagström tidigare sagt i en intervju med Expressen.

– Han kvicknade till så småningom. Helt återställd kan man dock inte säga att han blev.

Författaren Anders Ehnmark.
Foto: Ingvar Svensson/TT
Författaren Anders Ehnmark.

Skrev om Gramsci

Anders Ehnmark föddes i Linköping 1931. Han tog en filosofie kandidat vid Uppsala universitet 1960. Senare utnämndes Ehnmark till hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Under sin långa karriär blev han känd som en skarp och engagerad vänsterintellektuell. Det som kom att bli hans sista stora essä kom 2005 och avhandlade den revolutionära italienska filosofen Antonio Gramsci.

Anders Ehnmark blev 87 år gammal.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN