Nervgiftsöverlevare mötte ryskt sändebud

avTT

Foto: Matt Dunham/AP-TT
Specialister i skyddsdräkt söker igenom en byggnad i brittiska Salisbury förra sommaren. Arkivbild.
Foto: RTR-AP-TT
Charlie Rowley utsattes för nervgiftet Novitjok i fjol, men till skillnad från sin flickvän överlevde han.

I fjol avled den brittiska trebarnsmamman Dawn Sturgess efter att ha utsatts för det Sovjetutvecklade nervgiftet Novitjok. Nu har hennes partner träffat Rysslands Storbritannienambassadör.

– Jag gick dit för att fråga "varför dödade ditt land min flickvän?" berättar han för brittiska medier.

Partnern, 45-årige Charlie Rowley, anser dock inte att han fick några riktiga svar under lördagens 90 minuter långa möte på ryska ambassaden i London.

– Jag fick mest rysk propaganda, säger han till tidningen Sunday Mirror och lägger till att han finner ambassadörens förklaring av Rysslands oskuld "löjlig".

Rowley och Sturgess bodde i staden Amesbury, inte långt från Salisbury i sydväst där den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal förgiftades med Novitjok i mars i fjol. I juni hittade Rowley en parfymflaska i Salisbury som han gav till sin flickvän – men som visade sig innehålla nervgiftet.

Även Rowley blev allvarligt sjuk men hämtade sig efter två veckor i koma. Far och dotter Skripal överlevde också giftattacken.

I höstas slog Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) fast att det rörde sig om Novitjok, ett Sovjetutvecklade militärklassat nervgift, i båda fallen. Ryssland har nekat till anklagelserna om att Moskva ligger bakom förgiftningarna.