Stjärnkock förlorade "cheddarbråk" i domstol

Av: TT

Publicerad:
Kocken och krögaren Marc Veyrat är lika känd för sin bredbrättade svarta hatt som sina "botaniska" matkreationer med örter och andra lokala råvaror. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Kocken och krögaren Marc Veyrat är lika känd för sin bredbrättade svarta hatt som sina "botaniska" matkreationer med örter och andra lokala råvaror. Arkivbild.

En fransk kändiskock förlorade i domstol mot Michelinguiden som berövade hans krog en stjärna. Marc Veyrat känner sig bland annat kränkt av antydningar om att han använt cheddarost i en sufflé.

En fransk domstol avslår hans krav på att få se alla anteckningar som den ansedda restaurangguidens inspektör gjorde efter besöket. Domstolen i Nanterre utanför Paris säger i domen att Veyrat inte har kunnat bevisa att han lidit skada av Michelinguidens agerande.

Det var i januari förra året som alprestaurangen La maison des bois fråntogs en av sina tre stjärnor. Under ett stormigt möte med restaurangguidens chef i mars fick Veyrat höra att hans kammusslor var "svampiga". Veyrat hävdar att det inte alls var musslor, utan en lokal fiskrätt. Han anser också att inspektören var ute efter att skada honom, bland annat genom att hävda att han använt engelsk cheddarost i en sufflé.

Stjärnkocken anser sig ha blivit vanärad och stämde krogguiden för att få se anteckningarna. Han krävde också ett symboliskt skadestånd på en euro.

– Jag behöver inte pengarna, sade han inför domen, och pekade på att hans omsättning ökat med sju procent det senaste året.

– Med den här takten önskar jag att de tagit alla mina stjärnor.

Michelins advokater har kallat stjärnkocken för en "narcissistisk diva" och åkallat yttrandefriheten.

Publicerad: