Alpernas högsta berg – se svenska topplandningen

Av: Maria-Elena Zelaya

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Jonas Böttiger/Privat
Mont Blanc från luften.

På sju år har ingen kunnat topplanda på Alpernas högsta berg Mont Blanc.

Svenska Jonas Böttiger och kompisen Oliver Torlo rundade berget när vädret gav en öppning de inte kunde missa.

– Det kändes helt magiskt, det har ju varit mitt mål hela tiden, säger Jonas Böttiger.

Senast det gick att topplanda på Mont Blanc var 2012. Mellan juli och augusti varje år får skärmflygare inte landa på berget för att ge plats för bergsklättrare.

Tidigare år har vädret ställt till det för skärmflygare men en värmebölja har dragit in i Europa och på onsdagen fick runt 150 personer chansen att vara först på flera år.

– Vad ska man göra man kan ju inte låta bli. Egentligen skulle vi bara flyga runt berget, men man är tvungen för det är så sällan det går. Så vitt vi vet är vi de första svenskarna att landa på det här berget, det är ju helt sjukt, säger Jonas Böttiger.

Stängt för i år

Planen för Jonas och Oliver som till vardags är skärmflygsinstruktör var att flyga den klassiska ”Tour du Mont Blanc”, som är en flygtur runt berget. Men när de sedan styrt om och landat på berget upptäckte de att flera liksom dem inte var klädda för snötäcket på berget.

– Det var ju folk i gympadojor och kortbyxor, många flygare har som en liten sele med skydd över benen. Det blir som en kokong, varm och skönt men det är inte så bra att landa på Europas högsta berg i gympadojor om något skulle hända, säger Jonas Böttiger.

Redan dagen efter landningen gick myndigheterna i Alperna ut med att de stänger för så kallade topplandningar igen. För Jonas som hade hoppats på en andra landning blev onsdagen ett minne för livet.

– Jag har sett fram emot det här så himla länge, att landa där och nu har jag gjort det. Det kändes galet och samtidigt var det lite vemodigt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN