Regionen: ”Kan säkra vården i Tornedalen”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Finland skärper restriktionerna för pendlingstrafik. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/TT
Finland skärper restriktionerna för pendlingstrafik. Arkivbild.

Finland skärper sin gränskontroll mot Sverige.

Sjukvården i svenska Norrbotten påverkas dock inte av beslutet.

– Det innebär att vi nu kan säkra vården i Tornedalen, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Finland skärper sin gränskontroll mot Sverige och Norge på grund av coronaviruset, men nödvändig arbetspendling och godstrafik undantas. Det innebär att sjukvårdspersonal som exempelvis bor i Finland, men jobbar i Sverige, kommer att kunna fortsätta att pendla som vanligt.

– Jag tycker att det här är ett oerhört viktigt besked. Det innebär att vi nu kan säkra vården i Tornedalen. Det innebär också att det inte blir belastning på andra delar av vården i Norrbotten, som redan i dag är väldigt hårt belastad, säger Region Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson till TT.

Fått stänga

Regionen har vädjat om att sjukvårdarna från Finland ska få fortsätta arbetspendla, eftersom de behövs i området. Hade inte den gruppen undantagits från de skärpta restriktionerna så hade konsekvenserna blivit stora:

– Det hade inneburit att vården i Tornedalen – Haparanda, Pajala och Övertorneå om vi pratar orter – hade blivit mycket begränsad. I vissa delar hade vi helt fått stänga. Det skulle också ha inneburit svårigheter att upprätthålla ambulanssjukvården.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger att den svenska regeringen haft en bra dialog med den finländska regeringen sedan det förra veckan aviserades att restriktioner var på väg att införas. Bland annat har statsminister Stefan Löfven pratat med den finländska statsministern Sanna Marin.

– Vi upplever att Finland har tagit in och försökt hitta vägar framåt där de både vill slå vakt om en ökad gränskontroll, men också se till att viktiga samhällsfunktioner fungerar på båda sidor av gränsen. Det kommer naturligtvis få negativa konsekvenser för gränsregionerna. Människor som vanligtvis arbetspendlar i andra yrken kommer ju att drabbas av detta, säger Damberg och fortsätter:

– Tornedalen är ju egentligen sammanvävd. För de flesta människorna märker man inte gränsen i vardagen, men just nu är det ett annat läge och då är det viktigt att vi kan slå vakt om nödvändiga arbetsuppgifter som måste kunna genomföras på båda sidor av gränsen.

Helsingfors isolerat

Damberg är inte förvånad över att Finland skärper sin gränskontroll eftersom smittspridningen av coronaviruset ser annorlunda ut där jämfört med Sverige.

– De har sin smittspridning väldigt koncentrerad till Nyland och huvudstadsregionen. I Sverige har vi en smittspridning på flera platser och Finland har ju infört begränsningar för rörelsefriheten inom landet.

Landskapet Nyland, där huvudstaden Helsingfors ligger, har varit isolerat från övriga Finland sedan slutet av mars. Ingen får resa in eller ut ur landskapet utan särskilda skäl, såsom att ta sig till sitt arbete.

Runt 2 300 personer har konstaterats smittade med covid-19 i Finland och mer än hälften av fallen finns i Nyland. 34 personer har avlidit av sjukdomen, enligt tisdagens siffror från Institutet för hälsa och välfärd.

Publicerad:

LÄS VIDARE