Football Radical: Närmar sig pandemiska nivåer

Av: Sportbladet.se

Publicerad:

Minns ni det fantastiska fotbolls-VM 1992? Gillar ni han det där, vad heter han nu, Pelé? Och har ni nästan hört talas om en spelare som heter Zinedine Zidane?

Nu finns den här:

Football Radical, den radikala podden för dig som har järnkoll på fotboll.

Simon Bank går på U19-träningar, Johanna Frändén chattar med förbundskaptener. Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Sportbladets två radikalpoddare gör sitt bästa för att få karantäntiden att gå, bland annat genom att detaljanalysera den otursförföljde Memphis Depays musikkarriär.

Att komma hem ska vara en Zlager, blir slutdomen (och det är inte ens den göteborgsuttråkade Johanna som konstaterar det).

Poddens kvinnliga alibi redovisar istället – för poddens manliga alibi – att antalet citerade före-detta-Zlatan-lagkamrater nu närmar sig pandemiska nivåer, och att bilden som växer fram inte är särskilt smickrande, kanske inte för Zlatan Ibrahimovic, men framför allt inte för toppfotbollen.

Sånt är livet, medan döden kan te sig på lite olika sätt.

Nederländernas fotboll styrs numera mest av en napolitansk pizzabagare, men alltså även av en död man som vägrar släppa taget. Vilket kanske kan vara trösterikt i tider som dessa.

Med ”tider som dessa” menas tider då Simon grottar ner sig i fotbollens (och coronans) relation till våld i nära relationer. Han är inte ensam om att se mönster, både forskare, klubbar och svenska lagkaptener har dragit samma parallell. Leder insikten om ett etablerat machoideal tvunget till andra insikter? Kanske. I så fall kanske Danny Rose har något att lära oss.

För en gångs skull väljer podden också att hålla sig i den samtida mittfåran och diskutera fallet Newcastle. Var går egentligen gränsen? Finns det en lagom moral? Hur ser gradskillnaderna ut i helvetet, och när bränns det för mycket? Johanna bara undrar.

Mer: Andrea Pirlo, Mario Balotelli, en liger, Mohammed Bin Salman, Mike Ashley, Joe Lewis, Ronald Koeman, Christophe, Tennessee Williams, Marlon Brando, Magdalena Eriksson, Marco Materazzi, Mohamed Bouhafsi.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.