Rik ryss: ”Alla mina vänner på jakt efter respiratorer”

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Rika ryssar hamstrar respiratorer.

Priset på 230 000 kronor styck är inget hinder.

– Vi har köpt en hittills och försöker få tag i två till, säger en förmögen ryss som vill vara anonym.

De statsägda sjukhusen är enda platserna i Ryssland där covid-19-patienter kan få intensivvård i respirator. Men oligarker och andra ryska miljardärer litar inte på sjukhusen.

Tidningen The Moscow Times granskning visar att många av landets rikaste familjer inrättar provisoriska hemkliniker för att få bättre coronavård, om det skulle behövas.

Medicinska experter som hjärtläkaren Jaroslav Asjichmin fördömer inköpen.

– En respirator räcker inte. Man behöver ett hemsjukhus med en intensivvårdsavdelning och en specialist. De flesta doktorer är som tur är etiska nog att inte behandla rika i deras hem när tusentals andra behöver vård, säger han.

Andra läkare låter sig övertalas. En rik person som The Moscow Times pratat med berättar att en läkare hjälpt till att installera den inköpta respiratorn.

Tidningen har pratat med flera företag som säljer respiratorer. Några företag uppger att förmögna kunder köpte 30 procent av de sålda respiratorerna de två första veckorna i mars.

– Alla mina vänner är på jakt efter respiratorer. Så snart en blir tillgänglig köper de, berättar en anonym förmögen ryss för The Moscow Times.

Men det börjar bli svårt att få tag i respiratorer även för de välbeställda.

– Väntelistan är åtta månader nu, säger en anonym medlem i en av landets rikaste familjer.

Hittills har 438 personer i Ryssland smittats av coronaviruset, och en har dött av covid-19. De statliga sjukhusen har omkring 43 000 respiratorer. Det motsvarar 29 per 100 000 invånare, mot åtta per 100 000 invånare i Italien.

Sverige ligger ännu sämre till, med 5,8 respiratorer per 100 000 invånare, enligt TT.

PODD Varningen - nätkriminella kan utnyttja coronakrisen

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om datasäkerhet och coronaviruset. Hur säkert är det när fler måste jobba hemifrån på sina privata nätverk och hur utnyttjar kriminella situationen?
Gäst: David Jacoby, säkerhetsforskare på Kaspersky.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE