Ylva Johansson underkänns – krävs på fler svar

Fick hård kritik efter utfrågningen i EU-parlamentet

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

BRYSSEL. Kritiken mot Ylva Johansson var hård efter den långa utfrågningen i EU-parlamentet.

Bara timmarna senare kom beskedet att Johansson underkänns som kommissionär.

För att ha en chans måste hon nu komma in med skriftliga svar före fredag.

Sveriges kandidat som EU-kommissionär, Ylva Johansson, frågades ut i EU-parlamentet under flera timmar på tisdagseftermiddagen. På kvällen stod det klart att Johansson inte godkänts direkt.

– Det är helt rimligt att de ställer fler frågor. Jag har en svår portfölj, migration väcker känslor, splittrar medlemsländer och parlamentet, säger Johansson till Aftonbladet.

Hon ombeds nu att svara på ett antal skriftliga frågor.

– Jag får dem skickade till mig klockan 10 i morgon. Sedan har jag 48 timmar på mig att inkomma med svar.

Johansson föreslås få ansvarsområdet migration. Under utfrågningen på eftermiddagen uttryckte flera parlamentariker kritik mot Sveriges migrationspolitik.

– Jag blir orolig när man ser kaoset i Sverige. Vi i Danmark är oroliga. Om ni nu blir kommissionär – vill ni exportera svensk invandringspolitik till Europa? frågade den danske parlamentarikern Peter Kofod som tillhör den högerpopulistiska gruppen Identitet och demokrati.

1 av 2 | Foto: Francisco Seco / TT
Ylva Johansson frågades ut i EU.

Ylva Johansson svarade att hon kommer vara en europeisk kommissionär och inte påtvinga något land svensk politik. Samtidigt underströk hon vikten att värna asylrätten och att hon tänker arbeta för fler säkra vägar in i Europa.

Kritik från höger och vänster

Den svenska EU-parlamentarikern Malin Björk (V) ville ha svar på om Ylva Johansson kommer säga nej till att EU upprättar zoner i tredje land där flyktingar får söka asyl. Hon tyckte inte Johansson svarade på hennes fråga.

– Vi har sett hur murar har rests och dörrar stängts för flyktingar. Vi är många som jobbar för en annan politik och vill höra henne säga att hon jobbar i takt med oss, sa Björk till Aftonbladet efteråt.

Den portugisiske parlamentarikern Paulo Rangel menade att Johansson riskerar att bli ihågkommen som en ”come back-kommissionär” eftersom hon bad om att få återkomma på så många frågor.

Moderaten Tomas Tobé delar kritiken:

– Jag tycker vi kan vänta oss mer raka besked när en tilltänkt kommissionär kommer till Europaparlamentet.

Ska diskutera i kväll

Ylva Johansson sa efteråt att det var en medveten strategi att inte ge tydliga svar på allt. Om hon blir godkänd kommer hon så fort hon tillträtt att träffa alla medlemsländer i bilaterala möten, i syfte att enas om migrationsfrågan.

– Jag har haft tre veckor på mig att förbereda mig. När det kommer en komplex, specifik fråga, tycker jag det är rätt att få återkomma med svaret.

Tomas Tobé sa kort efter utfrågningen att han inte tror att Johansson klarar sig.

Vad händer då?

– Hon kan få nya frågor, det finns möjlighet att hålla ett ytterligare hearing. Men nu får de politiska grupperna utvärdera den här hearingen.

EU-parlamentet väntas rösta om den nya kommissionen först den 23 oktober.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE