Årets hittills varmaste dag

Av: TT

Publicerad:
Under måndagen uppmättes årets hittills högsta temperaturer. Arkivbild.
Foto: Michael Probst
Under måndagen uppmättes årets hittills högsta temperaturer. Arkivbild.

Juni startar med en rekorddag. Årets hittills högsta temperaturer har uppmätts på flera håll i landet – men snart blir det svalare.

I Delsbo i Hudiksvalls kommun var det på måndagen 30,4 grader varmt, enligt SMHI:s preliminära siffror. Det är den högsta temperatur som uppmätts i Sverige i år. I nästan hela landet har man kunnat njuta av höga temperaturer och strålande sol och det ser ut att kunna hålla i sig under tisdagen.

– Det beror på hur mycket solen är framme och värmer men lokalt skulle vi kunna se temperaturer i morgon som liknar de vi haft i dag, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

För de som tycker om sol och värme är det läge att njuta för snart vänder det.

– Successivt de närmaste dagarna sjunker temperaturerna. Från onsdag och framåt så väntas det lägre temperaturer i hela landet, säger Sofia Söderberg.

Det kommer även vara mindre soligt senare i veckan och redan under tisdagen väntas lokala skurar och åska.

När sommarvädret återvänder går inte att säga säkert.

– Från helgen och framåt skiljer sig prognoserna men som det ser ut nu är inga högtryck liknande det vi haft i dag på väg, säger Sofia Söderberg.

Under måndagens soltimmar uppmättes, över hela landet, måttlig till hög UV-strålning enligt SMHI:s UV-index. Under sommaren är UV-index i Sverige vanligen 4–7, 6–7 räknas som hög. Över stora delar av södra Sverige, men även i norra norrlands fjälltrakter gick UV-index under måndagen upp till 7.

Publicerad: