17 år ung  – och obesegrad sedan 2015

Medvedeva storfavorit inför konståknings-VM

Foto: AP TT
Jevgenija Medvedeva, 17, är regerande världsmästare.

avStefan Holm

SPORTBLADET

Här är konståkningsstjärnan som bländar alla konkurrenter.

Jevgenija Medvedeva, 17.

Nu är ryskan i Helsingfors för att försvara sitt VM-guld.

Världsmästerskapen inleds under onsdagen och som vanligt förväntas Jevgenija Medvedeva tävla i en klass för sig. 17-åringen har vunnit samtliga av de elva seniortävlingar hon ställt upp i sedan november 2015 och raderat rekord efter rekord.

Sitt första internationella mästerskapsguld säkrade hon förra året, då EM avgjordes i Bratislava.

– Det var första gången jag grät av lycka. Jag blev översköljd av känslor och var så otroligt lycklig. Direkt efter segern saknade jag ord, men sedan började jag tänka på mina tränare. Utan dem hade det aldrig varit möjligt. Jag är så tacksam, säger Medvedeva till IFS Magazine.

Blev historisk i Boston

Senare samma år vann hon – 16 år ung – sitt första VM-guld i Boston och blev samtidigt den första konståkaren som vunnit senior-VM året efter att hon blivit världsmästare som junior.

Jevgenija Medvedeva, som bor och tränar i Moskva, förväntas fortsätta dominera sporten. Hon har redan försvarat gulden i EM och ryska mästerskapen och vunnit de två senaste Grand Prix-finalerna.

”Jag är väldigt tjurig”

I Helsingfors har hon chansen att ta sitt andra raka VM-guld, vilket ingen kvinnlig konståkare har lyckats med sedan Michelle Kwan 2001.

– Min bästa egenskap är envisheten. Jag är väldigt tjurig när jag har bestämt mig för att uppnå något. Jag ger mig aldrig och tror att mitt ganska heta temperament hjälper mig, säger Jevgenija Medvedeva till IFS Magazine.

Foto: AP TT
Medvedeva är storfavorit under VM i Helsingfors.

Jevgenija var bara tre år när hon blev inskriven i CSKA:s konståkningsskola. En barnläkare rekommenderade den lilla flickan, som var klen och hade hälsoproblem, att börja med simning eller konståkning för att få allsidig träning och bygga upp styrkan.

Eftersom hennes mamma har ett förflutet som konståkare var valet av idrott enkelt, men ingen kunde ingen kunde föreställa att den där lilla flickan skulle bli bland det största konståkningsvärlden har skådat.

Tävlade med fraktur

I dag är Jevgenija Medvedeva urstark och stryktålig som få.

– 2012, när hon som väldigt ung debuterade i de ryska mästerskapen, tävlade hon med bruten arm. Eftersom hon dolde gipset under dräkten var det ingen som märkte något. 2014 åkte hon i ett par skridskor som hon bara använt i tre dagar, för lämna återbud var inget alternativ för ”Zhenia”. Förra året, på träning inför Skate America, föll hon och brakade in i sargen. Hon reste sig, fortsatte hoppa och verkade inte känna av något, men sedan tvingades vi tejpa hennes armbåge och ge henne smärtstillande. När vi kom hem visade det sig att hon fått en ny fraktur, så då fick hon åka med gipsad arm igen, berättar hennes tränare, Eteri Tutberidze, för IFS Magazine.

I VM, som pågår 29 mars–2 april representeras Sverige av Joshi Helgesson och Alexander Majorov.

Mardrömsstart för Helgesson

Joshi Helgesson gick ut som andra åkare i damernas korta program. Men det blev en mardrömsstart för svenskan på VM:s första dag. Hon missade i landningen och föll i sitt allra första hopp, en trippel lutz.

Senare blev en tilltänkt trippel toeloop bara en dubbel.

Resten av hoppen klarade Helgesson utan problem och fick 52,07 poäng. En poängskörd som inte räckte för att hamna topp 24 och ta sig vidare till final.

För favoriten Medvedeva gick det betydligt bättre, hon fick högst poäng av alla, 79,01.

ARTIKELN HANDLAR OM