Fox News slår tillbaka: Vi och Trump har rätt om Sverige

avMartin Schori

Donald Trumps uttalanden om Sverige har nu lett till en diskussion om den svenska invandringspolitiken.

Men också om varifrån presidenten hämtar sin information.

– Fox News styr vår utrikespolitik, skriver Washington Posts Erik Wemple.

Trumps plötsliga Sverigeutspel möttes först med förvåning, sedan med visst nöje.

Men ganska snart stod det klart att presidenten egentligen hänvisat till ett inslag i Fox News. Och debatten landade återigen där den brukar numera: i invandringsfrågan.

Fox News-inslaget har blivit hårt kritiserat för sina faktafel och insinuationer.

– Ja, jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Det här är ju totalt oseriös journalistik. Vi lever ju i en demokrati och då kan man inte gå omkring och misstänka folk hela tiden. Men det här är under all kritik, helt galet. Och det är ännu galnare att USA:s president hänvisar till inslaget, sa en av de poliser som intervjuades.

Även den svenska regeringen och ambassaden i USA har reagerat.

På måndagskvällen diskuterade filmmakaren Ami Horowitz inslaget i CNN.

– Jag vill inte vara oförskämd, men fungerar dina ögon och öron? För siffrorna – jag har dem här – visar inte vad du säger, du manipulerar dem, sa CNN:s ankare Don Lemon till Ami Horowitz.

Slår tillbaka

Nu slår Fox News tillbaka.

I en artikel med rubriken ”Trump kanske var otydlig, men Sverige upplever en invandringsbrottsvåg”, skriver Cody Derespina att ”Peter Springare troligtvis inte är någon av dem som hånar president Trump”, med hänvisning till den polis som väckt enorm uppmärksamhet med sina Facebook-inlägg.

Cody Derespina fortsätter med att räkna upp vittnesmål från andra poliser, men redovisar inga siffror eller fakta som backar upp rubrikens tes. Han tar också upp situationen i Malmö som ett exempel på att Trump har rätt.

”Runt 32 procent av Malmös invånare är invandrare, även om det är oklart vilken roll invandrare spelar i brottsvågen”, skriver Derespina.

”Missar poängen”

Även Tucker Carlson på Fox News vidhåller att kanalen gett en korrekt bild.

– Presidenter måste vara precisa i vad de säger. Det bör inte råda någon tvekan om vad de menar och det gäller förvisso även den här presidenten. Å andra sidan verkar det som om vi missar poängen i storyn. Det har varit en massiv social kostnad i anslutning till flyktingpolitiken och migrationspolitiken i Västeuropa. Jag var i Europa i går och jag kan berätta vad ni redan vet från att ha tittat på nyheterna, vilket är att det finns en hel del social oreda som ett resultat av detta, säger Tucker Carlson till Fox News.

”Driver politik via Fox News”

Men Trump får också kritik för att han ”driver politik via Fox News”, en kanal som under decennier kritiserats för att ha en åsiktsstyrd nyhetsvärdering.

”Först tittar Trump på ett Fox News-inslag, sedan upprepar han slutsatserna av inslaget på ett massmöte, sen avslöjar han var han fick sina uppgifter ifrån, därefter hånar han kritikerna och förolämpar en allierad på vägen”, skriver Washington Posts Erik Wemple i en analys.

Senator Bob Casey är inne på samma spår. ”Jag hade förväntat mig att presidenten gör uttalanden baserade på information från vår underrättelstjänst, inte overifierade inslag”, skriver han på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM