”Ska vi förbjuda Charlotte Kalla då?”

Reporter: Erik Karlsson

Publicerad:
Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN

LONDON. SOK:s läkare Bo Berglund vill medicinera ner Caster Semenyas testosteron-nivåer.

Men Eurosports expert Sanna Kallur är kritisk till förslaget.

– Ska vi förbjuda Charlotte Kalla då för att hon har ett onormalt syreupptag? säger hon i Eurosports Facebook-sändning.

I flera år har debatten kring Caster Semenya och hyperandrogenism delat friidrottspubliken. Ska hon, och flera andra löpare, få springa med naturligt höga nivåer av manliga könshormonet testosteron eller ska hon tvingas medicineras ner till mer normala nivåer?

SOK:s läkare Bo Berglund gjorde sin ståndpunkt klar i Radiosporten tidigare i sommar.

– Det finns ett antal sjukdomstillstånd som ger höga testosteronvärden i samband med könsmognaden i tonåren. Den här typen av åtkommer är klart överrepresenterade inom internationell friidrott. Det utgör, som vi ser det, ett hot mot ett rättvist tävlande inom kvinnlig elitidrott, sa han då.

”Ska vi förbjuda Charlotte Kalla då?”

Men inför kvällens 800-metersfinal finns det också ett stort stöd för Semenya. Eurosports expert Sanna Kallur är en av dem som kritiserar Berglund och IAAF:s förslag med medicinering.

– Jag kan inte greppa att hon ska medicineras ner. Hon är född kvinna och det här är helt naturligt. Att kalla det sjukdomstillstånd med symptom som skäggväxt och basröst... – det har ju ni (Jonas Karlsson och Tommy Åström) och ni känner er inte sjuka väl?, säger Kallur.

Foto: Anders Wiklund/ TT NYHETSBYRÅN
Charlotte Kalla

– Det är jädrigt svårt var man ska dra gränsen. Ska vi förbjuda Blanka Vlasic för att hon har långa ben? Ska vi förbjuda Charlotte Kalla för att hon har ett enormt syreupptag om man jämför med normala kvinnor? Skulle vi förbjudit Ian Thorpe för att han hade 55 i skostorlek? Jag tycker alla ska vara med hur olika man är. Det är inte rättvist med elitidrott. Man är ute på väldigt svag is här..., säger Kallur.

Finalen på 800 meter avgörs 21.10 i kväll.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Publicerad: