RFSL: Systematisk utrensning av homosexuella

Av: Maja K Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Uppgifter till RFSL tyder på att situationen för homosexuella i Tjetjenien är värre än befarat.

Ryska källor vittnar om över tusen personer har tillfångatagits.

1 av 2 | Foto: Efrem Lukatsky / AP
Homosexualitet är belagt med dödsstraff i Tjetjenien.

Den ryska tidningen Novaja Gazeta skrev ett avslöjande reportage i början av april om hur hundratals personer som uppfattas homosexuella försvunnit i Tjetjenien.

Nu avslöjar RFSL genom kontakter i Ryssland att det allt mer liknar en systematisk utrensning. Över tusen personer har enligt RFSL:s källor tillfångatagits. Enligt vittnen ska det finnas två läger där homosexuella hålls som fångar tillsammans med främst drogmissbrukare.

Omvärlden måste öka trycket på regeringen

I de beskrivna lägren ska de övriga fångarna ha till uppgift att trakassera de homosexuella.

– Sverige och resten av det internationella samfundet måste öka trycket på den ryska federala regeringen att sätta stopp för den utrensning av homosexuella och bisexuella som pågår i Tjetjenien. De som har tillfångatagits måste släppas fria och en oberoende utredning måste tillsättas för att utreda händelserna, säger RFSL:s vice förbundsordförande Magnus Kolsjö i ett pressmeddelande.

Luras till mötesplatser

RFSL har även fått uppgifter om att sociala medier konton har blivit hackade och och homosexuella på så sätt lurats till mötesplatser där de tillfångatagits. Arbetet för att hjälpa homosexuella i Tjetjenien har också försvårats, enligt RFSL, eftersom det finns tecken på att de som sökt hjälp sedan tillfångatagits.

– Det här är en extraordinär situation och Sverige behöver i likhet med andra länder inom EU erbjuda skyddsvisum så att de personer som lever under hot i Tjetjenien på grund av utrensningarna kan erbjudas en säker och legal väg in i Sverige för att få skydd, säger RFSL:s förbundsordförande Frida Sandegård i ett pressmeddelande.

Publicerad: