60-årig man åtalas för grova barnvåldtäkter

avChristoffer Nilsson

En 60-årig man åtalas för grov våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

Tre flickor ska ha blivit utsatta för de misstänkta brotten.

– Brotten har pågått under flera års tid och vid ett stort antal tillfällen, säger kammaråklagare Carina Gustafsson.

En 60-årig man åtalas vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för flera fall av grov våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande.

Enligt åklagaren har brotten pågått under flera års tid och vid många tillfällen.

Tre flickor ska ha utsatts för övergreppen. Mannen misstänks ha förgripit sig på en av flickorna vid hundratals tillfällen mellan 2005 och 2015, enligt åtalet.

”Särskild hänsynslöshet”

Brotten ska ha ägt rum på flera olika platser i landet.

– Med hänsyn till målsägandena lämnar vi inte ut uppgifter om vilken relation mannen haft till dem eller ytterligare detaljer kring gärningarna än vad som framgår av stämningsansökan, säger kammaråklagare Carina Gustafsson.

Den misstänkte har uppvisat ”särskild hänsynslöshet och råhet” vid övergreppen, enligt åtalet. Att det skulle röra sig om flera flickor stod klart tidigt i utredningen, uppger åklagaren.

– Vi har en viss teknisk bevisning men jag kan inte gå in på hur den ser ut. Eftersom jag har väckt åtal är min bedömning att det håller för en fällande dom. Min bedömning är att bevisläget är gott, säger Carina Gustafsson.

Tidigare dömd för sexbrott

P4 Skaraborg har tidigare rapporterat att mannen är en tidigare dömd sexbrottsling. För över 20 år sedan dömdes han till ett års fängelse för sexuellt utnyttjande av underårig. Under fyra års tid hade han då utnyttjat sin dotter som var fyra år när övergreppen inleddes.

– Det stämmer att det finns en tidigare dom som ligger långt tillbaka, säger kammaråklagare Carina Gustafsson.

Aftonbladet har förgäves sökt mannens advokat. Enligt åklagaren förnekar mannen brott.

Förhandlingarna i Skaraborgs tingsrätt inleds fredagen den 10 maj.

– Med tanke på brottsrubriceringen, att det rör sig om många tillfällen och att det är flera målsägande, kommer jag yrka på ett längre fängelsestraff, säger Carina Gustafsson, kammaråklagare.

ARTIKELN HANDLAR OM