Bjurman: Lovar – det här blir oförglömligt

I natt riktas Vegas neonsken mot hockeylaget

Foto: Foto: AP  och REUTERS
Här, i T-Mobile Arena, ska Vegas Golden Knights spela sin hemmapremiär mot Arizona Coyotes i natt. Det nya NHL-laget har inlett med två raka bortasegrar.
HOCKEY

LAS VEGAS. Där tärningarna studsar, roulettkulorna hoppar och spelkorten smattrar i de gröna dukarna ska det plötsligt släppas puckar också.

I natt begår nya NHL-laget Vegas Golden Knights sin historiska hemmadebut – mitt på legendariska Strippen.

Det blir oförglömligt, törs en gammal Sin City-konnässör lova redan på förhand.

De har ju redan spelat två matcher på bortaplan, Vegas Golden Knights  – och till allmän häpnad vunnit bägge.

Men det är i natt det 31:a laget i världens bästa hockeyliga begår sin verkliga debut. 

Då spelas den första NHL-matchen genom tiderna på The Strip – närmare bestämt i nybyggda T-Mobile
Arena, belägen mellan kasino-resortsen New York-New York och Monte Carlo.

Jag har kommit hit i hela mitt vuxna liv, gång på gång på gång, för jag råkar älska det osannolika i att det mitt ute
i stekheta Nevada-öknen finns en sån bisarr verklighetsflykt till stad, centrerad enkom kring nöjen och förlustelser och omöjliga drömmar 24 timmar om dygnet, och finner det fullständigt fantastiskt att jag plötsligt kan gå från de oemotståndliga crapsborden på Bellagio och se planetens största hockeystjärnor uppträda i neonskenet i kvarteret intill.

Nu sätter förra helgens fasansfulla massmord utanför Mandalay Bay givetvis sordin på stämningen inför invigningen;  hela staden är fort­farande försatt i chock och sorg och inget idrottsevenemang i världen kan mildra eller hela.  

Men förhoppningsvis lyckas Oscar Lindberg och William Karlsson och de andra gyllene riddarna efter en säkerligen känsloladdad öppningsceremoni,  byggd  kring virala  begreppet ”VegasStrong”, skänka de nya fansen lite glädje och möjlighet att åtminstone tillfälligt glömma all död och allt lidande och all förtvivlan den ondskefulle mördaren åsamkade.

Disneyland för vuxna

Och på sikt, när vardagen återvänder – i den mån man nu nu nånsin kan prata om vardag i detta Disneyland för vuxna – tror jag VGK är en given jackpott. 

Det bor de facto lika mycket människor i Clark County, som Vegas tillhör, som i Stockholm – över två miljoner – och de har aldrig haft ett eget, professionellt idrottslag att hålla på.

Så det är en hungrig, för att inte säga svältfödd,  marknad NHL som första liga etablerar sig på – efter att ha rationaliserat bort alla tidigare betänkligheter kring det lämpliga i att ta riktig sport till vadslagningens Mekka. 

Kan bli populära som Elvis

Det skadar ju inte heller att unikt stora procentandelar av befolkningen, helt i enhetligt med tesen att Vegas är platsen man åker till för att starta om sitt liv, ursprungligen kommer från andra platser i USA – inte minst platser i norr där hockey redan är en big deal.

Går det riktigt bra – vilket kan hända, om än kanske  inte lika snabbt som de mest optimistiska föreställer sig
efter de två inledande segrarna – har hockeyhjältarna på Strippen förutsättningar att bli lika populära som någonsin Elvis och The Rat Pack och Siegfried & Roy och videopoker och fejkade Eiffeltorn och gratisdrinkar vid roulettehjulen.

I natt står alltså slaget om den allra första potten i T-Mobile Arena. Jag ser fram emot det som jag inte sett fram emot nånting sedan jag första gången sedan såg roulettekulan på väg att landa rätt när jag hade alla marker på 21...

Det här är NHL Original Six 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM