Hårda kylan i Europa tar död på folk

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 13

NYHETER

Flyg ställs in. Bosporen är stängd för alla fartyg. Kilometer med vattenledningar har frusit.

Öar i Grekland har blivit snödränkta och tusentals flyktingar har flyttats till uppvärmda tält.

Snön och kylan som håller Europa i ett järngrepp har hittills krävt mer än 20 personers liv.

Kall luft har svept ner från Arktis och lamslagit stora delar av Europa under den gångna helgen. Kylan fortsatte under måndagen och har satt sina spår.

I Italien har vattenfall frusit till is, floden Bosna i Bosnien-Hercegovina har stelnat helt, i Serbien har alla transporter på Donau ställts in och flyg över hela kontinenten har försenats. I Serbien har även myndigheterna sagt att 70 kilometer vattenledningar frusit och byar har evakuerats.

I Ryssland ligger temperaturen under −40 grader i vissa regioner. Den 7 januari hade landet sin kallaste dag på 120 år.

Flyktingar lämnades på lastbilsflak

Hittills har mer än 20 dödsfall rapporterats i Europa, enligt BBC. Räknat från november är antalet fler. Tio personer dog i Polen på söndagen. Nära den turkisk-bulgariska gränsen har tre flyktingar, två från Irak och en från Somalia, hittats döda. Dödsfall har även rapporterats från Italien, Tjeckien, Ryssland och Ukraina.

I Turkiet har sundet Bosporen fått stänga vilket leder till att alla handelsfartyg blivit försenade och 277 flyg från Istanbuls stora flygplatser har fått ställas in på grund av snön.

I Tyskland har 19 flyktingar, varav fem barn, hittats med hypotermi, mycket låg kroppstemperatur, efter att de lämnats på ett lastbilsflak av deras chaufför, skriver nyhetsbyrån AP. De betalade smugglare mellan 500 och 800 euro för att ta sig till Tyskland och söka asyl, enligt AP.

”Väldigt oroade”

Även så långt söderut som i Grekland har snön och kylan gjort sig påmind. Temperaturen i de norra delarna har legat runt −15 grader och vägar har fått stängas. En afghansk flykting dog av kylan förra veckan, skriver BBC.

Flera öar i landet är hem till tusentals flyktingar och många av människorna har fått flyttas till baracker eller uppvärmda tält.

Organisationen Läkare utan gränser säger i ett uttalande att de är ”väldigt oroade över de tusentals utsatta människor på kontinenten som är i fara och fast i ovärdiga förhållanden.”

Läkare utan gränser oroar sig också för de 2 000 personer som lever i bosättningar i serbiska Belgrad där temperaturen ligger på −20.

”Sverige har bättre infrastruktur”

I Tjeckien har sex personer dött till följd av kylan, framförallt hemlösa. I städerna Warszawa och Krakow erbjöd myndigheterna under måndagen gratis kollektivtrafik för att komma till rätta med höga smognivåer som orsakats av kylan.

Sverige har minst lika extrema temperaturer som resten av Europa men drabbas inte av dödsfall.

– Sverige brukar ju vara förskonat från direkta dödsoffer på grund av kyla. Vi har i och för sig minst lika kallt som det nu är nere i Europa, men samtidigt kanske en infrastruktur bättre anpassad till kyla, säger klimatologen Sverker Hellström till SVT Nyheter.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN