Fem nycklar – därför vann Brynäs

Abrahamsson lyfter fram faktorerna till att Brynäs vann igen

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

Brynäs vann i Kinnarps arena med 4–3 efter en ny förlängning.

Andra raka segern för Gävlelaget och därmed står det 2–1 i finalserien.

Sportbladet tar fram Brynäs fem nycklar i den här matchen.

Förmågan att ta pucken mot mål

Många pratar om det och jobbar med det, men Brynäs är nog bäst i SHL-klassen på att få in pucken i det farliga området och inte minst att göra det snabbt. Det är rakt, kvickt och utan krusiduller när Brynäs skapar målchanser. Oerhört svårt att försvara sig mot. 

Målvaktsspelet

David Rautio hade inte stått en hel match sedan den sjätte kvartsfinalen mot Linköping. Nu klev han in och inledde med två riktigt vassa räddningar. I stället kunde Brynäs göra ledningsmålet och ta initiativet i matchen. I den andra kassen hade normalt så säkre Linus Söderström en mindre lyckad kväll.

Spelvändningarna & effektiviteten

Det har varit en följetong genom slutspelet. Brynäs behöver så lite för att såra så mycket. Och det känns farligt i stort sett varje gång Gävlelaget kommer in i anfallszonen.

Det går så fort när Brynäs slår om och nu gick HV bort sig några gånger då de bland annat pinchade med en back vid offensiv blålinje. Typexempel var 3–2-målet från Daniel Paille. och även avgörandet i förlängningen.

Försvarsspelet

Både i backchecking och i egen zon är Brynäs organiserat och starka centralt. HV får väldigt ofta spela på utsidan och de får jobba så hårt så hårt för sina målchanser och mål. Något som också bidrar till det är Brynäs förmåga att ligga i skottlinjen med kropp eller klubba.

Disciplinen

När backen Elias Fälth åkte ut i slutet av den andra perioden hade Brynäs spelat över hundra minuter i den här finalserien utan att dra på sig en enda utvisning. Nu blev det ytterligare två utvisningar, men Brynäs ger inte HV några gratislägen i power play.

ARTIKELN HANDLAR OM