Flyttfåglar ökar riskerna för tamfåglar

Av: TT

Publicerad:
Frigående höns på en gård i Österhaninge söder om Stockholm. Arkivbild.
Foto: Patrick Sörquist/SvD/TT
Frigående höns på en gård i Österhaninge söder om Stockholm. Arkivbild.

Nu är flyttfåglarna i rörelse. Men med dem ökar också risken för spridning av fågelsjukdomar – och ägare av tamfåglar uppmanas till gott smittskydd.

"För att undvika spridning av fågelinfluensa och även newcastlesjuka från vilda fåglar till fjäderfäbesättningar, hobbyhöns och andra tamfåglar är det nu mycket viktigt med goda hygienrutiner", säger Enisa Miljanic , handläggare på Jordbruksverkets smittbekämpningsenhet, i ett pressmeddelande.

Dagens svenska skyddsnivå mot sjukdomarna innebär att fåglarna får vara ute, men foder och vatten ska ges under tak eller skydd utomhus.

Men verket noterar att sjukdomsframkallande fågelinfluensavirus av typen H5N8 har rapporterats från Ryssland och Kazakstan de senaste månaderna.

I höst kommer många vilda fågelarter att röra sig söderut och västerut, bland annat från dessa områden, och då ökar också risken för smittspridning när fåglarna tar rast.

Jordbruksverket påpekar också att tidigare utbrott av fågelinfluensa i Sverige och övriga Europa har föregåtts av utbrott i samma områden.

Förutsättningarna för smittspridning är goda mellan oktober och april, skriver verket. Under den tiden är det viktigt att skydda tamfåglar från kontakter med vilda fåglar.

Fågelinfluensa av typen H5N8 har hittills inte orsakat sjukdom hos människor.

Publicerad: