Sverige tog första stafettsegern på tio år

Av: Malin Wahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Norge hade sju raka stafettsegrar i världscupen.

Men i Kontiolax tog Sverige första segern på damsidan på tio år.

– Jag kan inte bli annat än sjukt stolt, jätteglad och ganska känslosam, säger Mona Brorsson.

Efter succéstarten på säsongen var Sverige favoriter i stafetten. Det svenska laget fick också en bra start. Johanna Skottheim bommade två skott i det stående skyttet, men var ändå med i topp vid växlingen. 

Norge sköt bort sig redan på första sträckan och efter den andra var det Frankrike, Sverige, Tyskland, Ukraina och Italien topp fem. Mona Brorsson fick använda ett extraskott i liggande och ett i stående och växlade som tvåa, nio sekunder efter Frankrike.

Elvira Öberg fick också använda extraskott, men växlade ändå över till storasyster Hanna Öberg i ledning, elva sekunder före Frankrike, 33 före Italien och 45 före Tyskland.

”Var kvar på to do-listan”

Öberg sköt fullt i det liggande skyttet, men bommade ett i andra. Det spelade dock ingen roll. Även Frankrike bommade och Öberg kunde gå ut på det sista varvet i en 20-sekundersledning.

Det kunde ingen hota och Sverige vann före Frankrike och Tyskland.

– Sebbes seger inspirerade verkligen oss att gå ut och köra bra. Det är så himla kul. Jag är så stolt över de andra tjejerna som skickar ut mig i perfekt läge på sista sträckan. Nu har vi vunnit en damstafett, det var liksom kvar på ”to do-listan” och jag tycker att vi är värda den här segern, säger Hanna Öberg.

Mona Brorsson kunde inte hålla tårarna tillbaka efter segern.

– Jag är så himla glad och så lycklig och ganska trött om jag ska vara helt ärlig. Vilken urladdning. Det är så roligt när man får uppleva en sak för första gången. Den stämningen och flytet och flowet vi har i laget är svår att beskriva, men det går ganska bra för oss just nu, säger hon.

Varför går det så bra?

– Vi har tränat ofantligt hårt under lång tid, kontinuitet är en nyckel i sig. Men en faktor som många utifrån kanske inte tänker på, men som jag håller högt är den ofantligt starka lagkänslan vi har. Det var egentligen Wolfgang som började med att säga att vi ska jobba som ett lag och sedan har Johannes tagit vid och fortsatt att bygga det. Det tror jag gett den effekt vi ser nu, att framgång föder framgång.

Nya Norge

Senast Sverige tog en seger på damsidan i världscupen var den 6 januari 2011 när Helena Ekholm, Anna Carin Zidek, Jenny Jonsson, Anna Maria Nilsson.

Sverige har nu tagit åtta pallplatser så här långt den här säsongen och börjar se ut som det nya Norge.

– Ingen hade kunnat tro att det skulle gå så här bra på förhand. Det är helt sjukt hur bra det har gått. Men jag är ödmjuk inför kommande lopp, det är skidskytte vi håller på med och det kan svänga snabbt. Det går inte att göra perfekta lopp gång på gång så man behöver vara ödmjuk inför uppgiften. Samtidigt som vi njuter och försöker behålla den här känslan, säger Öberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN