Sluta dalta med dem som är här illegalt

Jimmie Åkesson: Regeringens passivitet fyra år efter terrordådet är djupt oroande

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Fyra år efter terrorattacken på Drottninggatan har Sverige tiotusentals individer som vistas illegalt i landet. Den politiska viljan att ta itu med denna typ av potentiella säkerhetshot har inte funnits hos regeringen. Vi har förslagen, skriver Jimmie Åkesson.
Foto: TT
Fyra år efter terrorattacken på Drottninggatan har Sverige tiotusentals individer som vistas illegalt i landet. Den politiska viljan att ta itu med denna typ av potentiella säkerhetshot har inte funnits hos regeringen. Vi har förslagen, skriver Jimmie Åkesson.

DEBATT

DEBATT. I dag är det fyra år sedan en illegal migrant och islamist mördade fem oskyldiga människor på Drottninggatan i Stockholm. Trots regeringens fagra tal om att avlägsna illegala invandrare från Sverige är resultatet minst sagt mediokert.

Regeringens passivitet är djupt oroande. På pappret är den ett svaghetstecken, i verkligheten är den direkt livsfarlig.

Sverigedemokraterna intar en betydligt mer offensiv position. Vi lanserar nu tydligt utformade förslag som ska underlätta i arbetet med att skyndsamt avlägsna icke önskvärda personer ut ur landet.

Den 7 april klockan 14.52 inkom första samtalet till SOS alarm. En lastbil körde längs den normalt bilfria Drottninggatan. Den som ringde ifrågasatte om detta verkligen var tillåtet. Minuten efter kom nästa samtal, uppgiftslämnaren meddelade att lastbilen nu i hög fart körde över folk.

För varje meter som lastbilen forcerades fram på den välbesökta gågatan, utsattes fler och fler för livsfara. I förarsätet satt Rakhmat Akilov. En islamist uppmuntrad av likasinnade radikala jihadister att begå illdådet.

Tidigare under dagen hade han spelat in en video med budskapet:

”Ingen ork och ingen styrka om inte i Gud”. ”Res på er, nu är det dags att döda de otrogna”. ”Allahu Akbar”.

20 månader tidigare hade Abraham Ukbagabir från Eritrea knivmördat en 55-årig mor och hennes son i Västerås. Som motiv uppgavs att ”dom såg svenska ut”. Ikea-attacken utfördes efter att mördaren upprepat fått avslag på sin asylansökan och gått under jorden utan att tas i förvar.

Är det nu vi ska börja tycka synd om gärningsmännen? Ställa frågor som ”vad har dessa stackare varit med om?” eller ”de kan ju inte ha haft det så lätt”? Jag tycker faktiskt inte att sådana detaljer spelar någon avgörande roll.

Det som spelar roll är att dessa mördare inte skulle befunnit sig i Sverige överhuvudtaget. Det är detta saken gäller. Inget annat.

Tiotusentals individer vistas illegalt i Sverige. Den politiska viljan att ta itu med denna typ av potentiella säkerhetshot har inte funnits hos regeringen, vilket i sin tur har sänkt graden av effektivitet i det dagliga arbetet.

Det gäller inte minst på fältet, där poliser jobbar under hårda villkor och med en ständig rädsla att bli stämplade som rasister så fort de ber någon om legitimation.

Det är inte rimligt. Polismyndigheten måste naturligtvis kunna genomföra inre utlänningskontroller utifrån deras expertis och beprövad erfarenhet – det borde inte vara konstigt att legitimera sig på uppmaning från polis.

Det finns möjligheter att agera med kraft och ändra på detta dystra läge. I dag går motionstiden ut på regeringens proposition ”Vissa identitetsfrågor inom utlänningsrätten”.

Sverigedemokraterna kommer att lämna in en följdmotion med en rad förslag som regeringen – trots en utredning i botten – valt att inte gå fram med. Några exempel:

  • Säkra rätten att medtaga utlänningar vid inre utlänningskontroll.

  • Ge polisen rätt att beslagta handlingar, som annars ofta försvinner, och tömma digitala medier, som ofta innehåller bevis om ursprung, färdväg och avsikter.

  • Möjliggör utökad användning av fingeravtryck, fotografering och biometriska uppgifter för utlänningar – i syfte att ha bättre kontroll på de som rör sig i vårt samhälle.

  • Underlätta utökade inre utlänningskontroller genom mer resurser till polisen.

Sverigedemokraterna kommer fortsätta att driva den ofokuserade och passiva regeringen framför sig. Dagen då islamisten på Drottninggatan mejade ned och dödade oskyldiga förbipasserande. Dagen då en mor och hennes son miste livet för att de valde fel dag att åka till Ikea. Det är dagar vi inte vill uppleva igen.

För att undvika detta krävs en ny stark tydlig politisk ledning som slutar dalta med människor som inte ska befinna sig inom landets gränser. Sverigedemokraterna står upp för ett tryggare Sverige. Inte bara i ord, utan även i faktisk handling.


Jimmie Åkessonpartiledare (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE