Johaug och kusinen världsmästare på samma dag

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Den norska orten Dalsbygda har omkring 600 invånare.

Efter att både Therese Johaug och Gyda Westvold Hansen vunnit guld under lördagen har bygden nu också två världsmästare.

– Therese har betytt väldigt mycket för mig, säger Westvold Hansen till VG om sin kusin.

Under lördagen tog Therese Johaug, 32, sitt elfte VM-guld när hon vann skiathlonen i Oberstdorf.

Timmar senare vann Gyda Westvold Hansen, 18, sitt första VM-guld i nordisk kombination.

Kopplingen däremellan? De är kusiner.

– Jag är otroligt stolt och imponerad av det Gyda presterat idag, säger Johaug om den 14 år yngre släktingen till norska NRK.

Westvold Hansen till VG om Johaug:

– Hon har alltid ställt upp för mig, och varit en en förebild i många år. Jag tycker att det är extremt kul att kunna göra detta på samma dag som hon tar VM-guld.

Therese Johaug med Gyda Westvold Hansen i famnen.
Foto: PRIVAT (VIA VG)
Therese Johaug med Gyda Westvold Hansen i famnen.
Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN

”Vanvettigt stort”

VG har lyckats gräva fram bilder på duon när de var yngre. På dessa syns Johaug hålla den yngre kusinen i famnen med ett stort leende.

De båda är uppväxta i den lilla norska orten Dalsbygda. Bygden har mellan 400 och 600 invånare, beroende på vem man frågar.

– Otroligt roligt att Dalsbygda klarar av att ta två guld. Det är helt vanvettigt stort och värmer mitt hjärta, säger Johaug.

Förutom att prestationen var stor för lilla Dalsbygda, skrev Westvold Hansen historia. I och med guldet blev hon den första kvinnliga världsmästare i nordisk kombination någonsin.

– Jag har följt Gyda sedan hon var en liten flicka. Som 8–9-åring hoppade hon 50 meter i backen. Det säger lite om hur tuff hon är i huvudet. Hon är inte rädd för att kasta sig in i saker, och samtidigt har hon tagit stora steg på längdåkningsbiten. Jag har aldrig sett henne så bra i skidspåret som idag, säger Johaug till NRK.

– Jag är väldigt stolt över att vara släkt med Therese, säger Westvold Hansen till VG.

Publicerad:

LÄS VIDARE