Mejla

Wolfgang Hansson

Fem skäl till att debatterna kan avgöra – för en gångs skull

Publicerad:
Uppdaterad:

De amerikanska presidentvalsduellerna i tv brukar vara väldig hajpade men sällan spelar de särskilt stor roll för valresultatet.

Men den här gången finns det fem skäl till att debatterna mellan Donald Trump och Joe Biden kan bli avgörande för vem som ockuperar Vita huset de närmaste fyra åren.

I valet 2012 gjorde Barack Obama en mycket slät figur mot utmanaren Mitt Romney i den första tv-sända debatten. Men i slutänden spelade det ingen roll. Han blev enkelt omvald.

Vid valet 2016 ansågs Trump ha uppträtt hotfullt mot Hillary Clinton men han blev vald ändå.

Utgången av tv-debatterna övervärderas ofta. Men i år finns det flera skäl till att de kan få större betydelse.

Kamp om ett fåtal men livsviktiga väljare

Majoriteten av väljarna har redan bestämt sig i det hårt polariserade USA. Det spelar ingen roll vad Trump eller Biden säger. Dessa väljare låter sig inte rubbas. Men det finns en mindre grupp väljare som ännu inte bestämt sig. De avgör vem som går segrande ur striden. För dem kan debatten bli det som tippar över i ena eller andra riktningen.

Årets valrörelse är unik

På grund av coronapandemin har inget av partierna kunnat hålla fysiska partikonferenser som brukar vara viktiga för att ge energi i valrörelsen. Bara den ena av kandidaterna, Donald Trump, bedriver något som ens liknar en normal valrörelse. Joe Biden har under hela sommaren suttit i karantän i sin källare. Nu har han börjat resa runt i landet i begränsad omfattning men han har aldrig fler än 50 personer på sina valmöten.

Det har gjort att han synts mycket mindre i tv än Trump och fått mycket mindre uppmärksamhet. Debatterna blir hans bästa chans att nå ut till det amerikanska folket.

I brist på en vanlig valrörelse blir debatterna viktiga även för Trump eftersom många delstater har restriktioner för folksamlingar som gör att han inte kan hålla sina stora inomhusmöten med 10 000-20 000 deltagare.

Presidentkandidaterna Donald Trump och Joe Biden möts i den första presidentdebatten i natt.
Foto: AP
Presidentkandidaterna Donald Trump och Joe Biden möts i den första presidentdebatten i natt.

Joe Bidens hälsa

Med sina snart 78 år är Biden den äldste presidentkandidaten i amerikansk historia. Han är bara fyra år äldre än Trump men känns inte alls lika vital. Biden måste visa att det inte ligger något i presidentens elaka epitet Sleepy Joe.

Öknamnet har blivit effektivt därför att många undrar hur det står till med Bidens allmäntillstånd. Klarar han av jobbet som president? Under primärvalen gjorde han ett energifattigt och ibland frånvarande intryck. Hans tal är ofta lite sluddrigt. Det har gett en grogrund för illasinnade rykten om att han skulle vara dement.

Trump hävdar att Biden dopade sig i de sista debatterna mot Bernie Sanders då han gjorde bättre ifrån sig och har krävt att de båda ska drogtestas före den första debatten.

Presidentens taktik kommer att gå ut på att utpeka Biden som olämplig för jobbet. Till och med de som inte gillar Trump ska gå från tv:n och känna att han ändå är ett bättre alternativ än Biden.

Nästan ingen publik

Tv-debatterna brukar ha tätt med publik på plats. Men nu kommer bara en liten coronasäkrad skara att närvara på grund av pandemin. Donald Trump tycker inte om tystnad. Han brukar få energi av publiken. Den nästan tomma tv-studion borde vara något som gynnar Biden.

Oktoberöverraskning – i september

I amerikanska valrörelser är ”October surprise” ett begrepp. En oväntad händelse som kan vända momentum i valet. I år kom den redan i september med New York Times avslöjande om Trumps deklarationer som han i motsats till tidigare presidentkandidater vägrat offentliggöra.

Att Trump betalat så lite skatt och att han inte är den framgångsrike affärsman han utger sig för att vara ger Biden några gratis förstaservar i debatten.

 

Kvällens förutbestämda debattämnen, bland annat coronapandemin, ekonomin och rasismen, är alla områden där Trump anses ha gjort mindre bra ifrån sig under våren och sommaren. Även de ger Biden gott om ammunition att slå Trump i skallen med.

Trots att Trump är den som är president är det han som mest behöver debatterna för att försöka vända valvinden. Joe Biden leder i nästan alla opinionsmätningar. Han leder även i många av de så kallade svingstaterna som avgör vem som får flest elektorsröster i delstaterna.

Därför kommer vi sannolikt att få se en president som slåss för sitt politiska liv. Trump hatar att förlora. Han vet dessutom att diverse rättsprocesser sannolikt väntar den dag han tvingas flytta ifrån Vita huset. Kan han sitta kvar i fyra år till håller han vargarna stången.

PODD Därför pratas det om Trumps deklarationer

Aftonbladet Daily, med Wolfgang Hansson .

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE