Vad är det för syn Fi har på våra krögare?

Slutreplik från C i Stockholm om take away av alkohol under krisen

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Möjligheten till take away av alkohol är ett smittsäkert sätt att bidra till restaurangernas överlevnad och på så vis rädda jobb. Alla drar sitt strå till stacken. Solidaritet kallas det, skriver Karin Ernlund.
Möjligheten till take away av alkohol är ett smittsäkert sätt att bidra till restaurangernas överlevnad och på så vis rädda jobb. Alla drar sitt strå till stacken. Solidaritet kallas det, skriver Karin Ernlund.

SLUTREPLIK. ”Take away arbetsrätt och hälsa” skriver Fi i en replik på Centerpartiets förslag om att tillfälligt tillåta försäljning av alkoholhaltig dryck till hämtmat.

Visst är det fyndigt formulerat, men här är al-Abani verkligen ute och cyklar. Fi efterlyser mer stöd direkt till restaurangbranschen så att den ”inte är beroende av alkoholförsäljning eller utbrända och underbetalda arbetare för att gå runt”. Vad är det för syn Fi har på landets krögare?

Även Centerpartiet vill se stöd till restaurangbranschen, liksom andra utsatta branscher, från både stat och kommun och det är därför vi i förhandlingar på olika nivåer har drivit på för just det. Så sent som förra veckan kunde vi presentera förlängt omställningsstöd till krisande företag.

I kommunen har den grönblå majoriteten genomfört en rad åtgärder för att underlätta för det lokala näringslivet.

Men det går att göra mer, och restaurangbranschen behöver en positiv injektion nu. Möjligheten till take away är ett smittsäkert sätt och kan bidra till restaurangernas överlevnad och på så vis i förlängningen även rädda jobb. Alla drar sitt strå till stacken. Solidaritet kallas det. 

När Centerpartiet vill möjliggöra för människor att stötta krisande krögare vill Fi hellre att folk ska stå och trängas i kön till det statliga Systembolaget. Det kommer inte att hjälpa restaurangbranschen.

Det ersätter inte heller upplevelsen som många vill ha ut av sitt restaurangbesök – en komponerad måltidsupplevelse med utvalda drycker till maten. 

Vi vet att take away-dryck enskilt inte kommer att avgöra restaurangbranschens framtid. Men vi tror på många bäckar små och att med restriktioner bör det följa smittsäkra lättnader i andra regelverk.

Al-Abani och Fi missar dessutom att jobben i restaurangbranschen är beroende av att det finns en restaurangbransch. 

Så regeringen – det är dags nu! Hjälp oss stötta företagen och jobben på ytterligare ett plan genom att tillfälligt tillåta take away-vin med maten.

Karin Ernlund, distriktsordförande Centerpartiet i Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN