Du gav ordern som raserar LSS, Regnér

Liberalerna: Kravet på Försäkringskassan att snåla på assistans måste bort

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Elvira, 2, föddes med svåra hjärnskador och är blind. Trots det nekades hon personlig assistans av Försäkringskassan. I dag tolkas vissa regler så snålt att det får rent absurda konsekvenser, skriver debattörerna och kräver att regeringen agerar.
Foto: ROBIN LORENTZ ALLARD, CHRISTNE OLSSON/TT
Elvira, 2, föddes med svåra hjärnskador och är blind. Trots det nekades hon personlig assistans av Försäkringskassan. I dag tolkas vissa regler så snålt att det får rent absurda konsekvenser, skriver debattörerna och kräver att regeringen agerar.

DEBATT

DEBATT ”Det många tar för givet, som att vända sig i sängen när man vill, bjuda hem kompisar på middag, plugga, jobba, klia sig, dra ut på promenad var nu möjligt för mig. Äntligen kunde jag leva livet, som mig själv” skriver Maria om när hon fick personlig assistans.
Det var en av de viktigaste delarna i LSS-reformen som drevs igenom 1994 av socialminister Bengt Westerberg (FP). Men på senare tid har allt fler fått se den friheten beskäras.

Aftonbladet har bara de senaste veckorna skrivit om Cimon 4 år, om Elvira 2 år, och om Selma 4 år, barn med mycket omfattande funktionsnedsättningar som ändå nekas personlig assistans.
Vi i Liberalerna tar strid mot detta. Men när vi tillsammans med bland andra funktionshinderrörelsen och assistansanordnare har kritiserat regeringen, har det ansvariga statsrådet Åsa Regnér och statsminister Stefan Löfven sagt att vi försöker skrämmas.

Ändå står det där svart på vitt, i regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan. Den ska ”bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar”. Det är svårt att tolka det på något annat sätt än som en direkt order om strängare bedömningar.
Om regeringen menar något annat bör de nog formulera om den meningen, för uppenbarligen har Försäkringskassan tolkat den på samma sätt som vi har gjort. Antalet personer med personlig assistans har minskat med mer än en person om dagen sedan regleringsbrevet kom.

I dag tolkas vissa regler så snålt att det får rent absurda konsekvenser. Den som behöver matas för att kunna äta kan få assistans för det, men inte den som behöver få sin mat genom en slang rakt in i magen. Den som behöver två assistenter när hen riskerar att kvävas av svåra hostattacker, beviljas extra assistans för det i totalt tjugo minuter om dagen, för varje hostattack är ju ganska kort.
Regeringen har makten att förtydliga lagar och regler om de tolkas alltför snålt. I stället har den gjort tvärtom, och drivit på för ytterligare kostnadsminskningar.

Förtroendet för assistansreformen måste återställas. Oron bland alla dem som behöver assistans behöver skingras, och det behövs åtgärder som kan träda i kraft snabbt.

Kravet på Försäkringskassan att vara snåla måste bort, genom att regleringsbrevet ändras. Det kan regeringen besluta om på sitt sammanträde nästa torsdag.

Den utredning som ska se över LSS-reformen måste få nya direktiv. Det behövs en grundlig översyn för att modernisera LSS och personlig assistans. Utredningen bör fortsätta med detta arbete men med fokus på att ge goda levnadsvillkor, självständighet och delaktighet. Självklart ska regler också ses över för att minska kryphål och onödiga kostnader, men man kan inte som regeringen nu har gjort först ge order om besparingar, sedan undersöka om det finns något att spara på.

Liberalerna har som enda parti avsatt extra pengar för att återupprätta den personliga assistansen. LSS är den största frihetsreformen i svensk historia för personer med omfattande funktionsnedsättningar. Möjligheten att få personlig assistans var ett av de viktigaste inslagen i den reformen. Det är en stor post i statens budget, men den ger också mycket tillbaka.

Jan Björklund
Bengt Eliasson

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: