Kritiserad Suu Kyi besöker rohingyaregion i Burma

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Aung San Suu Kyi i Rakhineregionen i Burma.
Foto: STRINGER / X80002
Aung San Suu Kyi i Rakhineregionen i Burma.

Över en halv miljon rohingyer har flytt Rakhineregionen i Burma under hösten.

I dag besöker den burmesiska ledaren Aung San Suu Kyi området efter omfattande kritik för sin handfallenhet i frågan.

”Hon sa bara tre saker - att de ska leva fredligt, att regeringen finns här för att hjälpa dem, och att de inte bör träta”, säger Chris Lewa, vid intresseorganisationen Arakan Project group, om det första mötet Suu Kyi hade imorse.

Flera hjälporganisationer och även FN har varnat för att Burmas minoritetsgrupp rohingyer mördas, våldtas och fördrivs i mycket hög takt just nu.

Över 600 000 människor har flytt och omkring 2 000 personer har dödats i det som bland annat Amnesty International klassar som brott mot mänskligheten.

– Vi hör horribla historier om mord och våldtäkter, har Kenneth Roth på Human Rights Watch sagt till Aftonbladet i en intervju.

Massiv kritik

Över 280 byar har bränts av burmesiska militärer och dess allierade sedan konflikten eskalerade den 25 augusti. Skalan – och takten – på bränderna chockerar omvärlden.

Burmas ledare, 72-åriga Aung San Suu Kyi, som tidigare prisats med Nobels fredspris efter att ha suttit i husarrest har fått massiv kritik för att inte ha stoppat våldet, eller i alla fall kritiserat militären med kraft.

– Kanske handlar det om att hon inte vill ödsla sitt politiska kapital på rohingyerna, som är avskydda i Burma. I stället har hon sålt ut en halv miljon människor. Hon har varit en otrolig besvikelse, sa Roth till Aftonbladet i den tidigare intervjun.

Oväntat besök

Under torsdagsmorgonen kom det oväntade beskedet att Suu Kyi besöker Rakhinedelstatens huvudstad Sittwe och bland annat området Muangdaw, ett av de värst drabbade av krisen.

Hon ska redan under morgonen ha träffat en grupp religiösa muslimska ledare med inflytande i minoritetsgruppen, uppger nyhetsbyrån Reuters. Men dessa ska inte ha blivit särskilt överväldigade av mötet, enligt Chris Lewa, från Arakan Project-gruppen som är en intresseorganisation i området.

Han berättar att Suu Kyi gjort ett mycket kortfattat uttalande vid mötet, enligt en ledare han talat med som deltog på mötet.

”Hon sa bara tre saker - att de ska leva fredligt, att regeringen finns här för att hjälpa dem, och att de inte bör träta emellan sig”, säger han enligt Reuters.

Publicerad: