Kif Örebro får halv miljon kronor av Uefa

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Kif Örebro får 500 000 kronor av Uefa.

Den damallsvenska klubben prisas för sitt arbete med att inspirera och aktivera flickor som står långt i från fotbollen.

– Eskilstuna vann i fjol och var lite malliga för priset. Det känns skönt att vi på andra sidan Gnällbältet också kan, säger ordförande Fredrik Stengarn.

Utnämningen heter Uefa Foundation for Children Award och prissumman är på 50 000 euro, motsvarande drygt en halvmiljon kronor. För en förening som omsätter sju miljoner om året är tillskottet enormt.

– Jag blev mållös när jag hörde att vi vunnit. Det är en stor peng, säger Kif Örebros ordförande Fredrik Stengarn.

20 europeiska projekt prisas åt gången och i fjol blev Eskilstuna United första svenska klubb att belönas för sitt initiativ ”Hjärta United”.

Kif Örebro kallar sin satsning ”Något större” och huvudgrenen är att skicka ut sina spelare i länet för att inspirera unga tjejer till att spela fotboll.

Ska främja rörelse

– I Örebro finns exempelvis Vivalla som tillhör ett socioekonomiskt svagt område. Vi får väldigt bra feeling från de unga barnen, framför allt flickor med invandrarbakgrund som står långt i från fotbollen. Det är bra att de ser andra tjejer spela fotboll, att de tänker att inte bara min bror utan jag själv ska vara på Behrn Arena en dag, säger Stengarn.

I spelarkontrakten står att spelarna ska delta i projektet. Utöver sin egen satsning ska de flera gånger per år träffa flicklag eller delta i så kallade rörelsefrämjande aktiviteter.

Foto: Jessica Gow/TT

Inleder hemma mot Eskilstuna

Pengarna ska inte användas för att köpa in ett par amerikanskor till A-laget, utan är öronmärkta för att få ”Något större” att fortsätta leva.

– I annan elitidrott är många heltidsproffs och har massor av tid. Kanske en schysst bil. Våra spelare har skola eller jobb och cyklar nästan hela högen. Ändå är de peppade på att hitta tid att hjälpa till, säger Fredrik Stengarn.

Damallsvenskan börjar 27–28 juni och sänds i Sportbladet play. Kif Örebro inleder mot Eskilstuna United.


Publicerad:

LÄS VIDARE