Tränade tio (!) timmar på en dag

Av: Petra Thorén

Publicerad:

Tio timmars träning – på en dag.

Johannes Kläbo ligger inte på latsidan i jakten på Alexander Bolsjunov.

Under sommarens första värmebölja berättade den norska skidåkaren att den stora utmaningen var att sova om nätterna.

För sömn behöver han.

Tio timmars träning på en enda dag kan få även den starkaste att behöva sträcka ut benen.

För så många timmar har Johannes Kläbo lagt på sin längsta träningsdag den här sommaren. Det skedde i slutet av juli och norrmannen inledde i ottan med fem timmars löpning och avslutande dagen med fem timmar på rullskidor.

– Jag vet inte om det är onormalt, men jag har aldrig tränat så tidigare. Även om jag har haft mina dagar varje sommar då jag har tränat mycket med stora mängder, säger han till tidningen Dagbladet.

Extrempasset skedde dagen efter att han genomfört sju timmars träning. Totalt sett på rullskidor och i löparskor tillryggalade han 25 mil på två dagar.

”Det är problemet”

Den sprintinriktade norrmannen gör med den ökade distansträningen ett försök att utmana vinterns ryska världscupsvinnare Alexander Bolsjunov.

– Ja, det är det men det värsta är att hade han varit med på en sådan tiotimmarsdag hade han säkert åkt dubbelt så fort. Det är det som är problemet, men kanske på sikt... Det är det som är målet att vi kan vara med och fälla honom. Det är det vi tränar för och önskar, säger Kläbo.

Kläbo, som vann den totala världscupen 2017/2018 och 2018/2019, har haft det svårt på de längre distanserna. Nu ska 23-åringen försöka täppa igen avståndet framåt.

Publicerad:

LÄS VIDARE