Lovsång till civilkuraget, konsten och antirasismen

Nytt avsnitt av Football Radical

Av: Sportbladet.se

Publicerad:
Uppdaterad:

Vad händer om en rasbiologiskt anstruken parisiska och en strukturblind, vit man samtalar i en fotbollspodcast?

Vi testar!

I förra veckan publicerade Dagens Nyheter en insändare från en ”fotbollssupporter” som tog heder och ära av Sportbladets krönikörstrio Johanna Frändén, Erik Niva och Simon Bank.

De är inte bara vita, de gillar rasism också!

I svallvågorna efter Zlatan-debatten (den senaste) funderar Sveriges radikalaste – nåja, det finns alltså frågetecken för det numera – podcast på hur det egentligen gick till när DN valde att publicera ett vildsint karaktärsmord. DN själva vill inte svara, så fältet är så att säga fritt för spekulationer.

– Texten är en totalt huvudlös sammanfattning om vad som faktiskt skrevs, säger Simon Bank som har sökt DN för att få ett svar på varför en text med så många felaktigheter ändå kunde publiceras.

– Frågan är ju vad i hela Hisingen DN tänker? Jag är helt ointresserad av att bemöta det, det är ungefär som att jag skulle vilja bemöta att nån utmålar mig som anhängare till Adolf Hitler, säger Johanna Frändén.

– Vi ställer frågan till DN åter igen, hur de har tänkt när de publicerar det här. De har chansen igen att återkomma till oss.

▪▪▪

I den mer faktabaserade fotbollsvärlden har Simon Bank noterat att Lionel Messi blivit nycirkus, utan att vara övertygad om huruvida det egentligen gör hans konstnärskap rättvisa. Johanna Frändén både håller med och inte (medan hon är medveten om postkoloniala strukturer).

Foto: LOTTE FERNVALL

Fotboll som konst är ju inte okomplicerat, på det hela taget. För tjugonde avsnittet i rad funderar podduon på varför det är så svårt med fotbollsstatyer, och landar i Sölvesborgsslutsatsen att man verkligen borde förbjuda mäns konst.

Två lyonska 0–0-matcher styr in Johanna på att vi tydligen saknar olika tränare på olika sätt, medan Simon pressas att placera José Mourinho i en ny klubb, en bit bort från allfartsvägarna.

Annars handlar det väl som vanligt om en lovsång till civilkuraget (i Florens den här gången), konsten (Francis Bacon) och antirasismen. Säg bara inget till Dagens Nyheter, det stör deras sökande efter sannin… äh, fräck debatt.

Also starring: Johan Cruijff, Dennis Bergkamp, Paulina Neuding, Rashid Musa, Peter Wolodarski, Benito Mussolini, Rudi Garcia, Caroline Seger, Francis Bacon, Fabio Capello.

Publicerad:

LÄS VIDARE