President Trump bar munskydd under besök

Av: Nora Fernstedt, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Donald Trump har tidigare fått kritik för att han inte använt munskydd.

Under lördagen bar han ett under ett sjukhusbesök.

Det är första gången han gör det offentligt.

Det var vid ett besök på ett militärsjukhus i Washington DC under lördagen som Trump gjorde entré iförd ett mörkblått munskydd.

Enligt nyhetsrån AP är det första gången presidenten offentligt burit det skydd som hans egna myndigheter rekommenderat för att minska spridningen av coronaviruset.

Trump flögs med helikopter till Walter Reed National Military Medical Center, som ligger i en förort till huvudstaden, för att träffa skadade soldater och anställda som vårdar coronapatienter.

– När du är på ett sjukhus ... då tror jag att det förväntas att du ska bära munskydd, sa presidenten till reportrar när han lämnade Vita huset.

Foto: Patrick Semansky/AP

Vägrat i månader

I flera månader har Trump undvikit att använda munskydd vid presskonferenser och andra offentliga framträdanden. Nyligen svängde han dock i frågan och sa i en intervju med CNN att han ”inte skulle ha några problem” att bära mask under vissa omständigheter och att han ”gillade hur han såg ut i den”.

– Åh, jag har burit mask. Jag menar, folk har sett mig i en. Om jag är i en grupp människor och vi är närmare varandra än tio fot – men vanligtvis är jag inte i den situationen, och alla är testade, sa han.

Han anser inte att det är nödvändigt att göra det obligatoriskt att bära munskydd i USA.

Rekommenderas av myndighet

I april införde USA:s smittskyddsmyndighet CDC nya riktlinjer där amerikaner rekommenderades att bära munskydd när det inte är möjligt att hålla social distansering. Då sa Trump att han inte förmodligen inte skulle följa riktlinjerna.

– Jag tror inte att jag kommer att göra det. Ha munskydd när jag möter presidenter, premiärministrar, diktatorer, drottningar, kungar – jag ser det bara inte, sa han.

Efter uttalandet har presidenten kritiserats av sina motståndare för att inte föregå med gott exempel.

Nyligen har även några av Trumps nära medarbetare ”försiktigt uppmuntrat honom” att följa sin egen regerings råd, skriver CNN.

Foto: Skärmdump från CNN
Publicerad:

LÄS VIDARE