Nötkladdkaka med chokladsmörkräm och blåbär

Foto: Eva Hildén
Nötkladdkaka

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Nötkladdkaka med chokladsmörkräm – lyxa till kladdkakan med len, chokladig smörkräm och toppa med färska blåbär. Det här ljuvliga receptet kommer från Lena Söderströms nya kokbok Cheesecakes och kladdkakor.

Nötkladdkaka med chokladsmörkräm och blåbär

Antal: 6–8 bitar Tid: 45 minuter

  • 100 g smör

  • 100 g mörka chokladknappar eller hackad mörk choklad

  • 0,5 dl strö- eller kokossocker

  • 3 ägg

  • 1 msk kakaopulver

  • 150 g hasselnötsmjöl eller mandelmjöl

Chokladsmörkräm

  • 1 dl vispgrädde

  • 1 msk sirap

  • 300 g hackad mörk eller ljus choklad

  • 100 g smör, rumstempererat

Till garnering

  • 125 g färska blåbär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°

  2. Klä en springform, cirka 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.

  3. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta av från värmen och rör i chokladen tills den smälter. Vispa i socker. Vispa i ett ägg i taget. Blanda i kakaopulvret. Blanda försiktigt i hasselnötsmjölet.

  4. Häll smeten i formen och bred ut den.

  5. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Låt kallna

  6. Chokladsmörkräm. Koka upp grädde och sirap i en liten släpplättpanna. Lägg i chokladen. Ta pannan från värmen och rör om tills chokladen har smält. Häll chokladen i en bunke och låt svalna men inte stelna.

  7. Vispa i smöret, 2 msk i taget. Täck bunken med plastfilm och ställ kallt ca 1 timme, tills krämen blivit fastare men fortfarande är bredbar

  8. Toppa kladdkakan med krämen och blåbär.

Foto: Eva Hildén

Recept ur Lena Söderströms, Cheesecakes och kladdkakor, Semic.

Här är fler recept ur boken

ARTIKELN HANDLAR OM

Bakrecept

Recept

Blåbär

Choklad

Bakning