Här skyddar stockholmarna moskén: ”Står enade”

avJosefin Silverberg, Saga Palmér

Runt moskén på Södermalm i Stockholm bildades under fredagsbönen en mänsklig mur – en symbol för att visa solidaritet med de som dödades i terrorattackerna mot moskéerna i Christchurch.

– Jag har kommit hit för att visa mitt stöd för mina bröder och systrar visa att vi står enade och inte är rädda, säger Madina Sejadi som deltog i manifestationen.

I Christchurch hölls i dag massbegravning för 26 av offren för terrordåden mot två moskéer i staden under förra helgen. Under fredagsbönen hedrades offren på många håll i världen, däribland Stockholm där många samlades för att bilda en mänskig ring runt moskén. En symbol för att de vill skydda moskéerna från terrorns våld. ”Vi står med er och runt er” står det på ett plakat som en av de som kommit dit för att visa sitt stöd har med sig.

1 av 7 | Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den mänskliga muren runt Stockholmsmoskén under fredagsbönen.

– Vi vill manifestera två saker, dels skicka ett budskap till muslimerna som kommer hit att vi delar deras sorg och oro över Christchurch. Det andra är att vi vill uttrycka att ansvaret för troendes säkerhet inte är deras ensak, det är samhällets ansvar tillsammans, säger arrangören Mattias Schein.

På plats fanns företrädare för flera partier, bland andra kultur- och demokratiministern Amanda Lind (MP).

”Chockad och ledsen”

För muslimer och för många andra kom dådet i Christchurch som en chock. Nya Zeeland beskrivs som ett av världens säkraste länder. I efterdyningarna har landet fattat beslut om skarpare vapenlagar.

Madina Sejadi som deltar vid manifestationen vid Stockholmsmoskén är fortfarande skakad över vad som skett.

– Det kändes jättehemskt, jag var chockad och väldigt ledsen i flera dagar. Varje gång jag skulle be hemma kunde jag inte undgå att tänka på dem, att stå och be inför gud och inte veta om att man snart kommer att bli skjuten.

Att så många dykt upp vid Stockholmsmoskén under söndagen gör henne glad.

– Jag har kommit hit för att visa mitt stöd för mina bröder och systrar visa att vi står enade och inte är rädda. Även om det finns mycket hat finns det mycket kärlek.

ARTIKELN HANDLAR OM